Eén kind op tien vraagt een gsm aan de Sint

Naar aanleiding van Sinterklaas ondervroeg Mobistar meer dan 1.000 Belgen over de cadeaus die de Sint aan hun kinderen geeft en over wat ze aan de Sint vragen. De cijfers zijn opmerkelijk. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 1 kind op 10 tussen 7 en 12 een gsm vraagt aan de Sint. Bijna 1 op 3 van de lagere schoolkinderen heeft al een gsm. Een derde van de kinderen tussen 11 en 13 jaar betalen de kosten geheel of gedeeltelijk met hun eigen zakgeld.

Wat vragen de kinderen aan de Sint?

In de leeftijdscategorie van 7 tot 12 jarigen vraagt negen procent een gsm aan de Sint.

Jongeren tussen 12 en 18 vragen iets minder vaak een gsm naar aanleiding van het Sinterklaasfeest, slechts zeven procent. Zij krijgen liever geld waarmee ze een deel van hun gsm-kosten kunnen betalen, bovenop het deel dat door hun ouders wordt betaald.

Uit het onderzoek blijkt trouwens dat kinderen jonger dan 7 jaar vooral speelgoed vragen (93 procent).

Wat krijgen de kinderen van de Sint?

Uit het onderzoek van Mobistar blijkt dat ongeveer 10 procent van de kinderen tussen 7 en 12 jaar van de Sint een gsm, iPad, iPod of GSM-accessoires krijgen. Eén op drie van de kinderen heeft trouwens op die leeftijd al een gsm. Tussen 7 en 10 jaar heeft 17 procent al een gsm.

Kinderen krijgen meestal een traditioneel toestel (dus geen smartphone). De helft van de kinderen tussen 7 en 12 jaar kiest hun toestel zelf. Bij de 7-10 jarigen is dit slechts één op drie.

Opvallend nog is dat 2 procent van de kinderen onder de 7 jaar een iPad krijgt van de Sint.

Gemiddeld spenderen de ondervraagde ouders 80 euro per kind voor Sinterklaascadeaus. De personen zonder kinderen die cadeaus geven aan neefjes of aan kinderen van vrienden spenderen 50 euro per kind.

Wie betaalt de gsm-kosten?

De kosten van die gsm wordt vooral door de ouders betaald: gemiddeld zo’n 15 euro per maand. Maar ook de kinderen doen een aardige duit in het zakje: een derde van de kinderen tussen 11 en 13 jaar betalen geheel of gedeeltelijk de kosten van hun gsm. De helft van de 12-18 jarigen betalen geheel of gedeeltelijk hun gsm-kosten.

Waarvoor gebruiken de kinderen hun gsm?

Kinderen gebruiken hun gsm vooral om te sms’en (75 procent), om te bellen (25 procent), om muziek te downloaden (25 procent), om spelletjes te spelen (20 procent) en om sociale netwerken te bezoeken (16 procent).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here