Meer Vlaamse programma's op satellietzender BVN

Vlamingen in het buitenland zullen binnenkort méér Vlaamse programma's kunnen bekijken via de satellietzender Beste van Vlaanderen en Nederland (BVN). Het Vlaamse aandeel in de programmering opgetrokken van 1/5 tot 1/3. Dat staat in de nieuwe overeenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en BVN (2006-2008), die de Vlaamse Regering vandaag goedkeurde.

De satellietzender biedt een selectie van programma's van de VRT (Het Journaal, Thuis, Blokken, Vlaanderen Vakantieland, De Rode Loper, Zo is er maar één ?) en de Nederlandse publieke zenders, aangevuld met enkele specifieke programma's voor expats. Het accent ligt daarbij steeds op nieuws en achtergrondinformatie.

"Voor Vlamingen overal in de wereld betekent BVN een constante en betrouwbare bron van informatie over hun thuisland. Het haalt ook de band aan met onze cultuur en onze taal. De programma's zijn immers voor 100 procent Nederlandstalig," aldus minister Bourgeois.

"Ook is het nut voor het Vlaams buitenlands beleid en de toeristische promotie van Vlaanderen niet te onderschatten. BVN is immers als het ware een venster van de wereld op Vlaanderen en betekent vaak de eerste kennismaking van buitenlanders met de Vlaamse identiteit", aldus nog de minister.

"Maar vandaag is BVN voor veel Vlamingen nog te veel Nederlands en te weinig Vlaams," zegt de mediaminister. Daarom kwam hij overeen met BVN om in 2006-2008 aanzienlijk meer Vlaamse producties uit te zenden. Dit jaar nog stijgt het aandeel van 20% naar 30%, vanaf 2007 wordt gestreefd naar 1/3 Vlaamse programma's. Ook krijgt de VRT het recht om, net als de Nederlandse publieke omroep en de Wereldomroep, twee bestuursleden te benoemen. Voordien had de VRT slechts één vertegenwoordiger.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here