Gent: De muziek van de Turkse taal

Gent (redactie/mas) Op 6 december organiseren de School of Arts en de faculteit Toegepaste Taalkunde van de HoGent in samenwerking met UGent Centrum voor Turkse Studies een avond rond de Turkse taal en muziek. Tijdens de avond worden twee lezingen gehouden, aangevuld door muzikale intermezzo’s en een kort concert van Turkse volksmuziek.

De Turkse taal wordt gekenmerkt door het verschijnsel van de ‘klinkerharmonie’: klankregels zorgen ervoor dat de klinkers in Turkse woorden elkaar niet zomaar willekeurig opvolgen, maar integendeel steeds harmonisch met elkaar overeenkomen. Dat heeft een heel eigen ‘muziek van de Turkse taal’ tot gevolg. Met de ingrijpende hervormingen die het Turks in de twintigste eeuw heeft ondergaan, is dit muzikale aspect van de taal zowel visueel als auditief op de voorgrond getreden.

De taal van de Turkse volksmuziek

Muziek wordt vaak als een vorm van taal beschouwd. Net als echte talen kan muziek door middel van symbolen weergegeven worden, is muziek in staat om bepaalde emoties en concepten te communiceren en worden muzikale stijlen gekenmerkt door specifieke regels die vergelijkbaar zijn met ‘woordenschat’ en ‘grammatica’. Dit is zeker het geval bij de volksmuziek uit Turkije.

In deze lezing wordt een beknopt overzicht gegeven van de kenmerken van de volksmuziek uit de verschillende Turkse regio’s en wordt uit de doeken gedaan welke inhouden en functies deze muziek zoal kan hebben, zowel in Turkije zelf als bij de Turkse gemeenschappen in Gent. Alles wordt geïllustreerd met audio- en videofragmenten.

info: http://gtt.hogent.be/actua/turksetaalenmuziek/

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here