Optimisme is de basis van het socialistisch geloof

Gent (redactie/mas) In zijn slotspeech tijdens hun VISIE-congres op zondag 2 december, legde voorzitter Bruno Tobback de nadruk op de behoefte aan realistisch optimisme in het huidig maatschappelijk klimaat.

“Dat betekent niet blind zijn voor bepaalde problemen of verouderde structuren. We moeten ook zelf clichés durven verlaten”, zegt voorzitter Tobback. “Om dat optimisme te realiseren moeten we niet de bosmaaier tevoorschijn halen in discussies, maar net de dialoog opbouwen. De politieke werking moet uitgaan van het principe: luisteren en handelen. Roepen zit daar niet bij.”

Het inkomen, de werkzekerheid en de levenskwaliteit van heel wat werknemers staan meer dan ooit onder druk, volgens Bruno Tobback. “Dit komt omdat we in de Europese Unie een markt hebben waar geen sociale ondergrens voor voorzien is. Dat creëert ruimte voor ongelijkheid, onvrijheid en uitbuiting. Je kan het vergelijken met een belangrijke wet uit de fysica. Als je bij een vat de bodem eruit slaat, dan loopt het vat helemaal leeg. Dat is ook zo in de maatschappij. Als je niet zorgt voor mensen onderaan de ladder dan zal het voor iedereen slecht gaan. Die oude linkse wijsheid moeten we meer dan ooit in ere herstellen.”

Tobback is voorstander van deze oude, linkse sociaaldemocratische wijsheden. “Maar dan moeten we de oude clichés achterwege laten. Daarom hebben we hier ook ondernemers uitgenodigd om de dialoog aan te gaan. Niet om hen tegen de muur te zetten en met tomaten te bekogelen, maar om op zoek te gaan naar ons gezamenlijk belang. Om samen vooruit te gaan.”

Deze recordeditie van het Visie-congres kon rekenen op maar liefst 1.000 deelnemers. Op zaterdag vonden er hevige, maar constructieve debatten plaats in 12 verschillende sessies. De slotconclusies daarvan werden op zondag voorgesteld. Meteen erna werd er ook gestemd over een aantal cruciale stellingen die voortkwamen uit die sessies.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here