De Gucht betreurt dood van Franse ontmijningsexpert

Karel De Gucht, minister van Buitenlandse Zaken en voorzitter van het OVSE, heeft zijn medeleven betuigd aan de familie van een Franse expert die op 19 april in Tadzjikistan door een ontplofte landmijn werd gedood. De adjudant Gilles Sarrazin werkte voor de Zwitserse Ontmijning Stichting, één van de OVSE partners die deelnemen aan de ontmijningsactiviteiten in Tadzjikistan. Hij liep zware verwondingen op toen een antipersoonsmijn ontplofte tijdens een ontmijningsoperatie aan de Afghaanse grens. Hij overleed aan zijn verwondingen in een ziekenhuis in de zuidelijke stad Pyanj. Azam Asrorov, een Tadzjiekse soldaat die op dat moment met adjudant Sarrazin aan het werk was, werd eveneens zwaar gewond door de ontploffing. Momenteel herstelt hij in een ziekenhuis.

"Ik betuig hierbij mijn oprechte medeleven aan de familie van adjudant Sarrazin en aan zijn collega's" verklaarde Minister De Gucht: "Bovendien hoop ik dat zijn collega uit Tadzjikistan snel zal herstellen van de verwondingen die hij door dit tragische ongeval heeft opgelopen".

Minister De Gucht benadrukte zijn steun voor het humanitaire programma voor ontmijningen. "Dit programma is van vitaal belang voor de veiligheid van de Tadzjiekse bevolking", zo zei hij: "Ondanks dit vreselijke ongeval blijf ik dit initiatief absoluut steunen. Ik koester een diepe bewondering voor het werk en de toewijding van de mensen die zich voor dit project inzetten en die hun leven wagen om dat van anderen te redden".

Het ontmijningsprogramma van de OVSE wordt gefinancierd door Canada, Japan, Zwitserland, Noorwegen, Zweden, België, het United Nations Development Programme (UNDP), het Verenigd Koninkrijk, de Karl Popper Stichting en de SI Genève Stichting. Tussen 1992 en 2005 werden er 225 Tadzjiekse burgers door landmijnen gedood en werden er 200 gewond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here