Voor Christenen begint de advent

Aalst (redactie/mas) Voor Christenen is vandaag het nieuwe kerkelijk jaar begonnen met de Advent. De periode met vier zondagen voor Kerstmis. De periode dat echte Christenen een adventskrans, adventsstuk plaatst om week na week tot Kerst een kaars meer aan te steken.

De naam advent komt van het Latijnse woord adventus, dat komst betekent. In de adventsperiode bereiden christenen zich voor op het kerstfeest, wordt de geboorte van Jezus herdacht en zijn wederkomst verwacht.

Tijdens de adventsperiode wordt in kerken gebruikgemaakt van de liturgische kleur paars, de kleur van boete en inkeer. Alleen op de derde zondag van advent, Gaudete, kan de kleur roze gebruikt worden daar waar dit gebruikelijk is, om het feestelijke karakter van deze zondag weer te geven.

Thuis wordt in sommige streken een adventskalender gebruikt, die gewoonlijk start vanaf 1 december. Vaak bevat die voor elke dag een doosje of een luikje, waarvan er elke dag ééntje mag worden geopend door de kinderen. Er zit dan een chocolaatje of een klein stukje speelgoed in.

Adventskrans

De adventskrans is uit het Duitse taalgebied overgewaaid. Ook in de Scandinavische landen komt dit gebruikt veel voor. In de Scandinavische en Duitstalige landen zie je dat ook in de huisgezinnen en in de winkels adventskransen worden neergezet of opgehangen.

Sommigen zien een verwantschap van de adventskrans met de chanoekakaarsen in het jodendom, die in dezelfde periode steeds een kaars meer aansteken.

De eerste adventskrans werd uitgevonden door de Lutherse theoloog Johann Hinrich Wichern(1808–1881). Hij ving veel kinderen op die uit armoedige gezinnen afkomstig waren. De kinderen vroegen vaak wanneer het eindelijk kerst was. In 1839 besloot hij uit een houten wiel een krans te maken met vier grote en 19 kleine kaarsen. Voor elke adventszondag werd een grote kaars aangestoken en voor elke andere dag een kleine. Sinds 1860 wordt de adventskrans met dennengroen versierd.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here