Gravensteen kleurt rood tegen de doodstraf

Gisteren, vrijdag 30 november 2012 was de grote toren van het Gravensteen één avond magenta-rood verlicht. Stad Gent toont daarmee opnieuw haar solidariteit met ‘Cities for Life’, de wereldwijde campagne van de Sant’Egidio-gemeenschap tegen de doodstraf.

De donjon van het Gravensteen, een van de meest bekende historische gebouwen van Gent, is erg geschikt voor symbolische solidariteit door middel van aangepaste verlichting.

Na de middeleeuwen was het Gravensteen een beruchte gevangenis. Na foltering in de kerker ‘bekenden’ de meeste gevangenen wel en dan volgde vaak ook de doodstraf: zij werden terechtgesteld op het Sint-Veerleplein. Dat het Gravensteen gebruikt wordt in de campagne ‘Cities for Life’ is ook dus historisch toepasselijk.

Normaal is het Gravensteen, als toonaangevend monument, wit verlicht volgens de voorschriften van het Gentse Lichtplan.

Wereldwijde actie

Naar stilaan jaarlijkse gewoonte organiseert de Sant’Egidiogemeenschap in samenwerking met de stads- en gemeentebesturen wereldwijd op 30 november de actie ‘Cities for Life’. Die datum verwijst naar de eerste afschaffing van de doodstraf in een Europese staat, het groothertogdom Toscane, in 1786.

Steden in de hele wereld zullen op 30 november markante gebouwen en herkenningspunten verlichten voor de campagne ‘Cities for Life – Cities Against the Death Penalty’. Zo werd de donjon (grote toren) van het Gravensteen al eens blauw (Werelddiabetesdag in 2008) en groen (Cities For Life in 2009) en magenta (Cities for Life in 2008, 2010 en 2011) verlicht.

In 2011 namen meer dan 1500 steden deel aan de actie, waaronder 65 hoofdsteden. Als solidaire stad doet Stad Gent al mee sinds 2008.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here