Wereldwijd sterven 5000 mensen per dag aan HIV

Aalst (edactie/mas) Wereldwijd sterven er echter nog steeds 5000 mensen per dag aan de gevolgen van een hiv-besmetting. 

Uiteraard worden ook in het zuiden hiv-preventiecampagnes opgezet, en die leveren wel degelijk resultaten op. In tien jaar tijd werd het aantal nieuwe besmettingen in Malawi met 73% teruggebracht, in Botswana met 71%, in Namibië met 68% en zo verder. Het aantal aids-gerelateerde doden werd er met een derde teruggebracht in amper twee jaar tijd, waarbij vooral het aantal slachtoffers en besmettingen bij kinderen sterk werd gereduceerd.
Ook het aantal behandelingen neemt toe. In centraal- en zuid-Afrika hebben zowat 2,3 miljoen mensen toegang tot behandeling, en ook in China is het aantal behandelde seropositieven met 50% gestegen tijdens het voorbije jaar.
Ondanks het moeilijke economische klimaat investeren landen in de strijd tegen aids, maar het ontbreekt hen doorgaans aan fondsen. In 2011 was wereldwijd 16,8 miljard dollar beschikbaar – het gros daarvan werd door de landen met lage inkomsten zelf opgehoest – terwijl de behandeling, preventie en tests eerder 22 tot 24 miljard dollar vereisen, aldus UNAIDS, het hiv/aidsprogramma van de Verenigde Naties. Internationale hulp blijft dus noodzakelijk.
Ongeveer 6,8 miljoen mensen hebben vandaag geen toegang tot behandeling. Van de 34 miljoen seropositieven weet de helft zijn serostatus niet, vermoeden ze bij UNAIDS. Het voorbije jaar werden, ondanks alle verbeteringen, toch weer 2,5 miljoen nieuwe besmettingen vastgesteld.  Er is nood aan hulp.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here