Nieuwe regels wapenwet schieten doel voorbij

“De aanpassing van de wapenwet is de zoveelste ondoordachte maatregel van de regering-Di Rupo”, zegt N-VA-Kamerlid Koenraad Degroote. “Ze denkt dat ze de illegale wapenhandel en de georganiseerde misdaad aanpakt, maar de grote misdrijven worden niet met deze wapens gepleegd. Dit is totaal niet onderbouwd. Minister Turtelboom kan geen cijfers voorleggen over het aantal misdrijven dat gepleegd wordt met deze wapens. Hoe kan ze dan een zinnige maatregel nemen?”

De beslissing van de regering houdt concreet in dat alle vuurwapens van historische, folkloristische of decoratieve waarde een vergunning nodig hebben. Iedereen die nog een oud erfstuk of sierwapen heeft liggen, moet dus een vergunning aanvragen.

Koenraad Degroote dringt al lang aan op cijfers over het bezit van deze wapens, maar de minister heeft die niet.

Degroote: “De regering neemt een zoveelste overhaaste beslissing. Dit zal alleen maar tot meer administratieve overlast leiden. Vandaag kan men de overvloed aan vergunningsaanvragen al niet aan, en dan gaat minister Turtelboom de werklast nog eens verhogen…”

Voor de N-VA kan de aanpassing in de huidige zin alleen maar nuttig zijn als hij past in een volledige evaluatie van de wapenwet van 2006. “Het is niet het moment voor haast en spoed. In het verleden zijn nog problematische wijzigingen aan de wapenwet doorgevoerd. Laten we liever eerst kijken wat werkt en wat niet”, zegt Degroote.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here