KWB HELPT DE SINT SPEELGOED HERVERDELEN

foto kwb
foto kwb

 Aalst (redactie/mas) Vele ouders en grootouders hebben speelgoed op zolder of in de kelder, waar vaak niets meer mee gebeurt. Volgens een enquête van kwb wordt in bijna zes op de tien gezinnen speelgoed bewaard voor later. Koenraad Coppens, voorzitter van de Katholieke Werkliedenbond (kwb): “De Sinterklaasperiode is het moment bij uitstek om over herverdeling te praten.”


Kwb hield de afgelopen weken een enquête bij 1.259 (groot)ouders. Kwb-voorzitter Koenraad Coppens: “De resultaten geven een goed beeld van hoe (groot)ouders naar speelgoed kijken en wat ze er mee aanvangen. Ouders én grootouders hebben hoge verwachtingen van speelgoed. Het moet een educatieve functie hebben en een duurzaam karakter.”

“(Groot)ouders vertellen over spellen waarmee ze zelf nog gespeeld hebben en waar ze goede herinneringen aan hebben. Ook gezelschapsspellen worden hoog ingeschat. Het zijn de spellen bij uitstek die het samen spelen symboliseren. Uitgesproken negatief worden games, speelgoed met batterijen en gewelddadig speelgoed bejegend. Het ecologische aspect van speelgoed speelt veel minder een rol. Het meest opvallende in deze enquête is het lage percentage kinderen dat zelf mag beslissen welk speelgoed het wil van de sint. Amper 7% van de kinderen kiest zonder inmenging van de ouders. ”

Herverdeling
De rondvraag van kwb maakt duidelijk dat er veel goedbewaarde speelgoedschatten zijn. De vereniging meent dat de Sinterklaasperiode een uitgelezen moment is voor de herverdeling van speelgoed. Meer dan 80 plaatselijke afdelingen en lokale kwb-groepen houden daarom nog tot na 6 december de actie ‘Ieder kind een sint’. Koenraad Coppens: “Veel kinderen willen de sint willen helpen zodat hij in elke schoen een cadeau kan achterlaten. Onze vrijwilligers verzamelen manden vol mooi en duurzaam speelgoed. Ze maken afspraken met een lokale armoedevereniging (CAW, Welzijnsschakel, OCMW) over de verdeling via een ruilbeurs of een Sinterklaasfeest. We rekenen op een blijvende band tussen kwb en die organisaties. Dit is voor kwb de weg om samen vereniging te maken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here