Belgische brouwerij op de poolcirkel

Aalst (redactie/mas) Sinds eind oktober kan je nu ook op de poolcirkel, in Barentsburg, genieten van een Belgisch biertje, gebrouwen met een brouwinstallatie van het Belgische CoEnCo. Barentsburg is een Russische enclave in het Noorse Spitsbergen en ligt op 78° noorderbreedte.

Daarmee is de brouwerij de meest noordelijke brouwerij ter wereld. Om het plaatsje nieuw leven in te blazen, nam de lokale organisatie “Articugol“ het initiatief om het toerisme naar Spitsbergen aan te wakkeren. Eén van de acties is de nieuwe brouwerij. Daarmee hopen de inwoners de toeristen, die met cruiseschepen de streek bezoeken, aan te trekken. Bezoekers kunnen niet alleen proeven van het lokaal gebrouwen bier, ook de brouwerij zelf bezoeken is mogelijk.

Luc Vanbleu, eigenaar van CoEnCo, hielp bij de montage van de brouwerij. Barentsburg is enkel bereikbaar met de boot en met een helikopter. Alle onderdelen van de installatie werden daarom enkele weken op voorhand verscheept en op 21 oktober startte de montage. Het eerste brouwsel was al op 27 oktober in gisting. CoEnCo zorgt ook het eerste jaar voor de toevoer van mout, hoppe, gist en voor de nodige recepten en de bijsturing. Dus wordt daar in feite een Belgisch bier gebrouwen maar wel met Noors poolwater.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here