Mostly Mozart in Gentse Sint-Baafskathedraal

Toen het Latijn als liturgische taal het Grieks vervangen had werd voor de pauselijke kerkdiensten een bescheiden zangerskoor opgericht. Paus Gregorius (590-604) organiseerde een opleidingscentrum voor de Romeinse geestelijkheid. De eerste Schola Cantorum wellicht. Ze werd een bakermat van geschoolde zangers en componisten die het geloof predikten en de gregoriaanse zang verspreidden. Daardoor ontstond in veel steden een koor dat meestal uit priesters en koorknapen bestond. Dergelijke stichtingen werden vaak als school met internaat voor de knapen aan de kerk verbonden. De leerlingen kregen er onder leiding van een scolaster een intellectuele en menselijke vorming. Aan de pedagogische waarde van muziek en koorzang werd groot belang gehecht. Bekend is hoe ene Simon de Mirabello in de 14de eeuw zorgde voor het onderhoud van de knapen, koralen of boninfanten genoemd, van de Gentse Collegiale Sint-Veerle (nu de Sint-Baafskathedraal).

Op vrijdag 5 mei geeft het Scola Cantorum van de Gentse Sint-Baafsabdij zijn jaarconcert onder de titel 'Mostly Mozart'. Op het programma staan gregoriaanse gezangen en werk van Wolfgang Adameus Mozart. Het koor krijgt hierbij ondersteuning van Lieselot De Wilde: sopraan, Bart Uvyn: alt, Philip Defrancq: tenor, Lieven Termont: bas en Nuova Sinfonia Gandavense.

Orkestleider Filip Martens is een muzikale duizendpoot die aanvankelijk de kunsthumaniora aan het Lemmensinstituut volgde. Hij werd er 'Laureaat Piano' met grote onderscheiding en behaalde tevens de eerste prijzen harmonie en kamermuziek. Daarna studeerde hij aan het beroemde Tsjaikovski-conservatorium te Moskou. In 1988 was hij solist op het festival van Turijn. Eveneens concerteerde hij in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en de toenmalige U.S.S.R. Hij werd in 1990 laureaat van de Tenuto-wedstrijd en won in 1992 de wedstrijd voor uitvoerende musici 'De Link' in Nederland.

Filip Martens gradueerde aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth bij Levente Kende, in 1992. Inmiddels behaalde hij ook de Hogere Diploma's voor piano en voor kamermuziek, en de eerste prijzen voor contrapunt en fuga. In 1994 behaalde hij de titel 'Lemmens-Tinel' met de grootste onderscheiding en felicitaties van de jury. Hij maakte opnames voor radio en televisie en soleerde met het BRT- en het RTBF-orkest, het Nationaal Orkest, het Euregio-orkest, 'Chapelle de Lorraine', de Vlaamse Academie en het Symfonisch Orkest van het Lemmensinstituut in concerti van Bach, Mozart, Beethoven, Brahms, Tsjaikovski en Prokoviev en Rachmaninov.

Ook als orkestleider is deze musicus zeer actief. Hij stichtte het ensemble 'Nuova Sinfonia Gandavense'. Tot 2003 was hij chef-dirigent van het 'Brussels International Youth Orchestra'. Tevens is hij dirigent van het koor 'Canta Ludens' te Gent-Drongen en van het kathedraalkoor 'Schola Cantorum' te Gent. Momenteel is Filip Martens als begeleider verbonden aan het Lemmensinstituut en aan de muziekacademie te Eeklo. Bezoek de website van Filip op (www.filipmartens.be)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here