Palestina: België versterkt Europese meerderheid en dringt aan op onderhandelingen

Aalst (redactie/mas) Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders kondigde vanmorgen aan dat het kernkabinet zijn voorstel heeft goedgekeurd om de ontwerpresolutie over het toekennen van het statuut van waarnemend niet-lidstaat aan Palestina te steunen. Hierover wordt later op de dag in New York gestemd op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Deze aankondiging van de minister volgt op zijn voortdurende inspanningen de afgelopen weken om tot een gemeenschappelijk Europees standpunt te komen. Didier Reynders betreurt dat eenduidigheid onmogelijk is gebleken. Maar hij blijft trouw aan zijn idee voor een sterkere Europese Unie met meer geloofwaardigheid in het vredesproces in het Midden-Oosten. Daarom stelde hijaan de regering voor om het Belgische standpunt aan te sluiten bij een alsmaargroter wordende groep Europese partners die de resolutie steunen.

Didier Reynders benadrukt dat de Belgische steun voor de resolutie gepaard gaat met een oproep aan Israël en aan de Palestijnse Autoriteit om de vredesonderhandelingen zonder voorwaarden te hervatten om tot een oplossing met twee levensvatbare en veilige staten te komen. Met dit einddoel heeft BelgiëPalestina altijd geholpen om een levensvatbare staatsstructuur en economie op te bouwen.

Tot slot kondigde minister Reynders in een brief van 15 oktober 2012 aanpresident Abbas zijn voornemen aan om het diplomatieke statuut van de delegatie van de Palestijnse Autoriteit in Brussel te verhogen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here