Stanley Kubrick tentoonstelling in Gent

Dank zij het Internationaal Filmfestival heeft Gent een goede reputatie in het internationale filmgebeuren. Bovendien steunen de stad Gent en de provincie evenementen die Gent op de wereldkaart plaatsen. Deze reputatie verklaart waarom het 'kleine' Gent uitgekozen werd voor de wereldvermaarde Stanley Kubrick tentoonstelling. Stanley Kubrick voorstellen hoeft al lang niet meer. Wie kent Lolita (1962), 2001: A Space Odyssey (1968) of A Clockwork Orange (1971) niet? Kubrick is dan ook een van de belangrijkste en meest visionaire regisseurs uit de filmgeschiedenis.

De Stanley Kubrick tentoonstelling kwam tot stand door de samenwerking van het Deutches Arkitektur Museum, Stanley Kubricks weduwe en het Stanley Kubrick Estate. Veel van het materiaal uit de tentoonstelling komt uit de nalatenschap van de filmmaker, uit zijn persoonlijk werkarchief en uit het Deutsches Filmmuseum in Frankfurt. De tentoonsteling reisde van Frankfurt am Main naar Berlein. De tentoonstelling in Melbourne liep af op 29 januari 2006. De tentoonstelling komt nu van 5 oktober 2006 tot 7 januari 2007 naar het Gentse Caemersklooster.

Het provinciebestuur en het Filmfestival rekenen er op dat de Stanley Kubrick tentoonstelling een even groot succes wordt als tot op heden. De tentoonstelling zal wellicht bezoekers uit de hele Benelux trekken en hen meteen laten kennis maken met Gent. Dat deze vermaarde tentoonstelling naar Gent komt is voor een deel te denken aan de samenwerking van het Filmfestival met betrouwbare partners en sponsors. Zo werken het provinciebestuur en het Filmfestival al 8 jaar samen aan een uitgebreid randprogramma en tentoonstellingen met 'film' als thema.

De tentoonstelling heeft heel wat sterke punten. Zo is er het samenspel tussen originele stukken uit de nalatenschap en de ruitelijke representaties. Er zijn heel wat originele voorwerpen uit Kubricks films en documentatie overspecial effects. Er worden bovendien heel wat scriptversies, draaiboeken schetsen briefwisseling en technische uitrusting getoont. De expositie toont heel wat onbekende foto's van de jong Kubrick die destijds als fotoreporter werkte. Maar ook niet gerealiseerde projecten komen aan bod. Ook projecten over het leven van Napoleon, waar Kubrick ruim 30 jaar aan werkte komen aan bod. Het is dan ook voor het eerst dat het hele oeuvre van Kubrick in één tentoonstelling belicht wordt.

Tijdens het 33ste Internationaal Filmfestival van 10 tot 21 oktober worden alle Kubrick films op groot scherm getoond. In november organiseert het Filmfestival Gent samen met het Vlaams Radio Orkest een filmmuziekconcert ter ere van Stanley Kubrick. Dit wordt een gelegenheid om kennis te maken met de manier waarop de meester klassieke muziek met onvergetelijke filmbeelden wist te verenigen.

De tentoonstelling grijpt plaats van 5 oktober 2006 tot 7 januari 2007 in het Gentse Caemersklooster. Tickets kosten 8 of 4 euro. De voorverkoop start op 15 mei via Tleticket Service (070 345 345) of (www.teleticketservice.com)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here