Goedaardige bacteriën eten leegstaand stadsgebouw leeg

Bacteriën saneren leegstaand administratief gebouw

Duurzame biotechnologie helpt bij urgente renovatie en herbestemming van administratief gebouw te Antwerpen.
In hun zoektocht naar dringende huisvesting voor daklozen en leslokalen voor volwassenenonderwijs kwamen de bevoegde diensten van de Stad Antwerpen uit bij een leegstaand stadsgebouw aan de Desguinlei. Omdat dit pand dateert van de jaren ‘60 en steeds in gebruik was als administratief gebouw voor diverse stadsdiensten, drong een ingrijpende herinrichting zich op. In allerijl werden vooral technische aanpassingen gepland – vernieuwing van sanitaire installaties, verwarming, elektriciteit, schilder- en verfraaiingswerken – om de herbestemming mogelijk te maken.

Tijdens een onderzoek naar de kwaliteit van de binnenlucht bleek uit de metingen een manifeste microbiële verontreiniging. Het gebouw stond zo’n vijftal jaar leeg, er was slechts beperkte verwarming voorzien, en in combinatie met permanente vochtinfiltratie gaf dit aanleiding tot ongecontroleerde schimmelgroei in het binnenmilieu.

Het Belgische biotechbedrijf BioOrg werd aangezocht om het gebouw snel en vooral op duurzame wijze te saneren. BioOrg gebruikt hiervoor een gepatenteerde techniek van bioremediëring: natuurlijke organismen die in heel het gebouw aangebracht worden door middel van spuit- en verneveltechnieken. Deze organismen zijn goedaardige bacteriën die overal in onze omgeving voorkomen en van nature sanerende eigenschappen bezitten. Het voordeel van deze technologie bestaat erin om zonder toxische chemicaliën en met respect voor de biodiversiteit het verstoorde bio-evenwicht in het binnenmilieu te herstellen.

Na de sanering zorgt de vaste schoonmaakfirma voor het behoud van een positief bio-evenwicht in het gebouw door dezelfde positieve organismen regelmatig aan te brengen.

Contact
Koen De Koster
kdekoster@bioorg.be
Mob: 0475 89 57 14
BioOrg Belgium
Prins Boudewijnlaan 24c
2550 Kontich
www.bioorg.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here