Ophokplicht, kippen tot hun buik in de modder

Vogelpest is een soort influenzavirus. Dit virus kan af en toe ook mensen besmetten. Het gevaar voor mensen van de vogelpest is niet groot. Mensen worden niet gemakkelijk aangestoken door de vogelpest. De kans op overdracht van het virus van mens op mens is gering. Iedereen die direct bij de ruiming van pluimvee betrokken is, loopt een klein risico van besmetting en krijgt daarom antivirale middelen voorgeschreven. Sommige varianten van het virus kunnen echter dodelijk zijn, bijv. het type H5N1.

De bedoeling van de ophokplicht is een mogelijke maatregel om de verspreiding te beperken. Hierbij wordt alle pluimvee binnengehouden, waardoor vooral contact met wilde vogels minimaal wordt. Deze maatregel werd bijvoorbeeld toegepast in oktober 2005 in Nederland en België. De ophokplicht geldt opnieuw sedert 13 februari voor alle vogelhouders (ook hobbyisten) in Nederland, en sedert 1 maart in België.

Volgens een medewerker van influenza die we vandaag telefonisch contacteerden zou de maatregel tot ophokken van het pluimvee nog tot midden mei 2006 van kracht zijn, waarschijnlijk zal die datum vervroegen als alles gunstig evolueert, zegt de medewerker van influenza.

Kippenhouders zijn niet te spreken over het ophokken van de kippen, ze zeggen dat er in Belgie meer kippen doodvallen van in de modder te lopen dan van de vogelpest. Door het slecht weer zitten kippen tot hun buik in de modder. Een bezorgd kippenhouder vraagt zich dan ook af of dit wel gezond is voor mens en dier, maar wat kunnen we doen zegt de kippenhouder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here