Eerste Gentse kunstenorganisaties ontvangen Green Track-logo

Op donderdag 29 november 2012 worden de Gentse kunstenorganisaties tijdens de algemene vergadering van Green Track beloond voor hun inspanningen om de eigen werking te verduurzamen. Met die inspanningen zetten zij zichzelf definitief op een pad om nieuwe invalshoeken te vinden in het debat rond duurzaamheid en ecologie. En geven ze aan dat samenwerken in een transitienetwerk als Green Track snel tot resultaten kan leiden.

Een (half)jaar Green Track

Green Track volgt uit een engagement van een aantal Gentse kunstenorganisaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, om samen te werken op het vlak van duurzaamheid en om kennis uit te wisselen. Bij de aftrap op 14 maart 2012 stelden de Green Track-leden een charter op dat hen aanspoort om tot actie over te gaan. Het charter vraagt hen onder meer milieu-indicatoren te verzamelen om een CO2-berekening mogelijk te maken, een aanspreekpunt rond ecologie aan te stellen en een aan de indicatoren gekoppeld actieplan op te stellen met jaarlijkse doelstellingen.

Een goed halfjaar na de oprichting van Green Track hebben er zich al vijfentwintig organisaties bij het ambitieuze transitienetwerk aangesloten. Green Track ziet onder meer mogelijkheden in de gezamenlijke aankoop van duurzame energie, materiaal en drukwerk, samenwerking met vervoersmaatschappijen om het kunstenaanbod beter bereikbaar te maken met het openbaar vervoer en publiekssensibilisering.

Beambots

Op 29 november wordt bekendgemaakt welke Green Track-leden de verschillende onderdelen van het charter hebben afgewerkt. De laureaten krijgen het allereerste Green Track-logo dat ze een jaar lang in hun communicatie mogen gebruiken. Tom Balthazar, schepen van Milieu, Stadsontwikkeling en Wonen, overhandigt hen bovendien een originele Beambot, een volledig uit afvalmateriaal gemaakte miniatuurrobot die op basis van zonne-energie werkt. De Green Track Beambots werden ontworpen door Timelab.


Het Gents Klimaatverbond

Gent wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn om zo onafhankelijk van fossiele brandstoffen een bruisende, welvarende stad van de toekomst te zijn. Om die ambitieuze doelstelling te bereiken, richtte de Stad Gent het Gents Klimaatverbond op. Dat wil zoveel mogelijk Gentenaars, bedrijven, verenigingen, enz. samenbrengen in het streven naar klimaatneutraliteit. Met de deelname, eind 2011, van de kunstensector aan de Klimaatarena van het Gents Klimaatverbond leerden de Stad Gent en de initiatiefnemers van Green Track elkaar kennen. Green Track kreeg van de Stad Gent een financiƫle duw in de rug en is sindsdien een vaste poot in het Gents Klimaatverbond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here