Tachtig procent van de Wereldbevolking eet regelmatig insecten

Je zou het bijna niet geloven, sommigen dames huiveren reeds bij de gedachte aan het eten van insecten, maar in minstens 100 landen staan insecten gewoon op het menu. Japanners zijn echte lekkerbekken en zijn gek van rijst met gekookte wespen. In Colombia bijvoorbeeld, verkopen ze in de bioscoop geen popcorn, maar geroosterde parasolmieren. En zo verdwijnen ook rupsen, muggen, termieten, wantsen, sprinkhanen en kevers in heel wat magen. Dat mensen in veel landen insecten eten is maar doodgewoon in de meeste landen. Maar niet in Europa en Noord Amerika. Alleen al het idee bezorgt de westerling de rillingen over het lijf.

[img]www.belg.be/ws/i_nieuws/beestjess12.jpg[/img]

Tweede reden om van insecten te smullen is de hoge voedingswaarde: het proteïnegehalte varieert van ongeveer 30 procent in houtwormen tot 80 procent in de eitjes van wespen. Ter vergelijking: kip en mager vlees bevatten ruim 20 procent proteïne, maïs 10 procent. Ook bevatten insecten veel vitamines, vooral vitamine B, en mineralen. Zo zijn sprinkhanen rijk aan ijzer, zink en magnesium. In de meeste insecten zitten meer mineralen dan in vlees, fruit en groente.

Flanders Expo pakte deze week uit met Beesten en Baasjes. Hier kon je ook proeven van heerlijke insektjes. Gewoon een vorm van prehistorisch koken, gezonde voeding uit de natuur zowel in de lente als de zomer.

Foto's Eddy Temmerman

[img]www.belg.be/ws/i_nieuws/beestjess11.jpg[/img]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here