Seksisme, homofobie en racisme de wereld op zijn kop

Commotie over schuld en onschuld van een slachtoffer, een 19-jarige student die werd verkracht door een groepje allochtone jongeren. De jongeman, verkleed als vrouw keerde op 15 oktober rond 20.00 uur terug van zijn studentendoop. Nabij het Martelarenplein werd de jongen omsingeld. Ze stalen zijn gsm en duwden hem vervolgens in een parking waar ze hem verkrachtten. De daders werden gefilmd maar toch duurde het nog een maand vooraleer één van de daders, een 15-jarige jongen, werd opgepakt.

We lezen in het tijdschrift Knack “De universiteit zou studenten nu willen verbieden zich nog in iemand van het andere geslacht te verkleden. “Want bepaalde groepen ervaren dat als provocerend”, zegt studentenbegeleider Marc Ophalvens van de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) op de website van de bacheloropleiding journalistiek van de Erasmushogeschool (www.erasmix.be).”

Bruno De Lille, Staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Gelijke Kansen & Administratieve Vereenvoudiging en binnen de VGC Collegelid bevoegd voor Cultuur, Jeugd, Sport & Ambtenarenzaken reageerde onmiddellijk.

Bruno De Lille: “Ik heb intussen Dirk De Ceulaer, de algemeen directeur van de HUB aan de lijn gehad om meer tekst en uitleg te geven.

Hij verzekerde me klaar en duidelijk dat de HUB absoluut niet bedoelde dat de slachtoffers, vrouwen, … aanleiding tot geweld zouden geven noch dat ze zich zouden moeten aanpassen om niet meer aangevallen, uitgescholden, enz… te worden.

De HUB heeft dit volgens hem ook nooit aan haar studenten opgelegd. Wel is er meteen na de verkrachting (toen de daders nog niet gevat waren) een overleg geweest met de studentengroepen die toen zelf beslist hebben om hun thema bij te sturen om hun leden op hun gemak te stellen.

Conclusie: Er is nog veel werk om seksisme, homofobie en racisme de wereld uit te helpen. Dat we daarbij de slachtoffers altijd moeten bijstaan én de daders hard moeten aanpakken, is bij deze dus opnieuw bevestigd. Dat de ontzetting zo enorm was, wijst er op dat een hele grote groep mensen dit vindt. Een hart onder de riem dus voor iedereen die er zich actief voor inzet.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here