Minister-president Peeters lanceert nieuwe acties tegen paardenverwaarlozing

Aalst (redactie/mas) Tijdens een persconferentie in de sportstal van Philippe Le Jeune, heeft minister-president Peeters nieuwe acties gelanceerd ter bestrijding van paardenverwaarlozing. Deze nieuwe acties helpen om het probleem van paardenverwaarlozing verder aan te pakken.

De vzw ‘Stichting voor Paarden in nood’, opgericht op initiatief van minister-president Peeters, tevens bevoegd voor Plattelandsbeleid, zamelt sinds april 2011 geld in voor de opvang van verwaarloosde en in beslag genomen paarden. Om extra middelen voor dit fonds te verzamelen, wordt via de stichting actief aan fondsenwerving gedaan.

Zo werd er een veilingsactie gehouden, waarbij 22 van onze topruiters – waaronder wereldkampioen jumping Philippe Le Jeune – gratis een les gaven ten voordele van de ‘Stichting voor Paarden in Nood’. De tot nog toe ingezamelde bedragen volstaan echter niet om het probleem van de paardenverwaarlozing structureel aan te pakken.

Daarom deed minister-president Peeters vandaag een warme oproep tot nieuwe privé-initiatieven. Er is reeds heel wat samenwerking om fondsen bijeen te zamelen, dergelijke initiatieven kunnen dan ook een stichtend voorbeeld zijn voor andere actoren om aan fundraising te doen. Indien de privésector de nodige middelen voorziet, blijft ook minister-president Peeters steun voorzien.

“Het merendeel van de eigenaars weet dat een paard, pony of ezel houden, erg veel zorg en aandacht vraagt. Niettemin komen er in Vlaanderen elk jaar gevallen van paardenverwaarlozing en -mishandeling aan het licht. Gelukkig is dit slechts een miniem percentage van het totale aantal dieren. Maar elk geval van paardenverwaarlozing is er één teveel. Vandaag zijn er heel wat mensen die zich elke dag opnieuw met hart en ziel inzetten om verwaarloosde paarden op te vangen, maar aangezien dit voornamelijk vrijwilligerswerk is, is er enerzijds nood aan financiële steun om de getroffen dieren op te vangen, en anderzijds aan voorlichting en preventie om verwaarlozing en mishandeling uit de wereld te helpen. Daarom blijven we verder inzetten op ondermeer preventie en promotie van adoptiemogelijkheden, en blijven we de opvangcentra ondersteunen”, aldus minister-president Peeters.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here