Bethlehem-project Brussel zoekt privé-woningen voor sociale verhuur

coördinator Bethlehem. Foto Kerknet.
coördinator Bethlehem. Foto Kerknet.

Brussel (redactie/mas) Het project Betlehem zoekt privé-eigenaars van onbewoonde panden die hun eigendom ter beschikking willen stellen voor sociale huisvesting. Momenteel worden al een vijftigtal kerkeigendommen in Brussel en Vlaams-Brabant sociaal verhuurd. Aangezien er intussen meer dan zeshonderd aanvragen zijn, volstaat dat echter niet.

Het project Betlehem werd in 2006 onder impuls van kardinaal Godfried Danneels gelanceerd naar aanleiding van het meerdaagse congres Brussel-Allerheiligen. Het wil mensen zonder of met een gering inkomen aan huisvesting helpen. Als gezinnen met weinig middelen aangewezen zijn op de private huurmarkt, spenderen zij doorgaans noodgedwongen een te groot deel van hun inkomen aan huur.

Aanvankelijk bestemde Betlehem vooral leegstaande kerkelijke eigendommen voor sociale huisvesting. Momenteel worden vijftig dergelijke panden verhuurd aan vijfhonderd mensen. Omdat dat onvoldoende blijkt om aan de vraag te voldoen, wordt gezocht naar privé-eigenaars die het project willen ondersteunen.

“De panden zouden beheerd worden door sociale verhuurkantoren, waardoor de eigenaar zich hierover geen zorgen hoeft te maken”, zegt coördinatrice Marie-Françoise Boveroulle aan ‘Brussel Deze Week’. “Eigenaars ontvangen een maandelijkse huur, maar die zal iets lager liggen dan de normale prijs.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here