Klas 17-jarigen uit Roeselare wint heuse Noordzee-expeditie !

Op 18 april kiezen de leerlingen uit het vijfde jaar ASO van het Barnum Instituut te Roeselare het ruime sop voor een heuse expeditie op de Noordzee aan boord van het onderzoeksschip Zeeleeuw. Ze gaan een volle week wetenschappelijk onderzoek verrichten op zee, en worden op vrijdag 21 april in Oostende feestelijk onthaald om hun bevindingen in woord en beeld te demonstreren aan de verzamelde pers.

Dat ze deze unieke ervaring mogen beleven, hebben deze 17-jarigen te danken aan hun inzet en creativiteit bij deelname aan het educatieve project 'Expeditie Zeeleeuw' (www.expeditiezeeleeuw.be) en de daaraan gekoppelde wedstrijd. Binnen dit project werden 17-18 jarigen uit gans Vlaanderen uitgedaagd om creatieve oplossingen te vinden voor tien zeeproblemen, daarbij geholpen door een netwerk aan zeewetenschappers. Dit educatieve e-learning project voor de derde graad secundair onderwijs (ASO, TSO, BSO) is een initiatief van het Vlaams Instituut voor de Zee in een partnerschap met SHE Consultancy en de IVA Maritieme Dienstverlening en Kust, DAB Vloot. Het kadert in het actieplan Wetenschapsinformatie en Innovatie van de Vlaamse Gemeenschap en wil 17-18 jarigen aanzetten om een studierichting te kiezen die betrekking heeft op wetenschappelijk onderzoek en maritieme technologie.

De wedstrijd

Via het medium internet werden 17-18 jarigen ondergedompeld in tien probleemvelden die zich op zee afspelen (klimaat, scheepvaart, visserij, biodiversiteit, vervuiling, erfgoed, zeelucht, strandafval, ruimtelijke planning, oorlogsmunitie) en uitgedaagd om zelf met creatieve, onderbouwde oplossingen voor de dag te komen. Is kweek van kabeljauw een alternatief voor de tanende visserij op de soort? Hoe vaar je een haven binnen, rekening houdend met golven, ondiepten en weersomstandigheden? Wat met de gedumpte oorlogsmunitie voor de kust van Heist? Deze en andere problemen zijn representatief voor het werk van 500 Vlaamse wetenschappers actief in de Noordzee. De klas die het best scoorde in het voorstellen van oplossingen kon een heuse expeditie winnen aan boord van het oceanografisch schip Zeeleeuw.

Ook vorig jaar vond deze wedstrijd plaats en mocht een klas uit het Edugo Instituut te Lochristi een week lang zelf ontdekken wat de Noordzee te bieden heeft. Beide edities samen bereikten niet minder dan 2500 leerlingen uit meer dan honderd klassen van over gans Vlaanderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here