Condoomgebruik blijft noodzakelijk bij homoseks

Aalst (redactie/mas) Een groot deel van de homomannen vrijt intussen veilig, met condoom of slechts zonder wanneer ze weten dat de ander dezelfde serostatus heeft. Ondanks de vele sensibiliserings- en preventieacties blijken sommigen toch nog af en toe onveilig te vrijen, om welke reden dan ook.

“Je kunt daarover blijven jeremiëren en boos roepen dat ze hun verantwoordelijk moeten opnemen, of je kunt vertrekken vanaf die vaststelling en andere manieren zoeken om ook in die gevallen de hiv-besmettingen te verlagen,” zegt Bambust,

“En als het niet lukt om die homomannen te bereiken, dan moeten we die hiv zelf proberen aan te pakken.” Ze verwijst hierbij naar een nieuwe medicijnen die, wanneer ingenomen snel nadat je hiv hebt opgelopen, de besmettelijkheid van het virus bijzonder sterk verlagen. Deze aanpak vereist uiteraard wel regelmatig en snel testen, en dus moet ook makkelijke, laagdrempelige testmiddelen worden aangeboden.

“Dit is een extra, maar geen andere aanpak”, accentueert Fran Bambust. “We blijven hameren op condoomgebruik naast testen en het maken van goede afspraken met je sekspartners.”
Yves Aerts maakt ook een kanttekening: “We vinden deze extra insteek nodig, maar beseffen heel goed dat dit enkel mogelijk is in het rijke westen. In armere landen, waar hiv sowieso al minder intens wordt opgevolgd en behandeld, is zo’n dure aanpak niet haalbaar. Daar blijft het een levensgevaarlijke ziekte die jaarlijks aan meer dan een miljoen mensen het leven kost.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here