Sint-Pietersstation Gent bestaat 100 jaar

Gent (redactie/mas) Het station Gent-Sint-Pieters bestaat vandaag 19 november exact 100 jaar. Op 19 november 1912 werd het Sint-Pietersstation officieel geopend. Ter gelegenheid van dit eeuwfeest sneden Christiane Van Rijckeghem, districtsdirecteur NMBS-Holding en Tom Balthazar, schepen van Milieu, Stadsontwikkeling en Wonen van de stad Gent een grote verjaardagstaart aan in de stationshal.

Het monumentale station staat dankzij sfeerverlichting ’s avonds nog meer in de schijnwerpers.

Op zondag 25 november 2012 organiseert de NMBS-Holding in en rond Gent-
Sint-Pieters een publieksevenement om een eeuw station te vieren. Er is een
gevarieerd programma voor het hele gezin van 10 tot 18 uur met stoomtreinritten, een tentoonstelling over 100 jaar station en het project Gent Sint-Pieters, muzikale animatie en nog veel meer.

Het station Gent-Sint-Pieters werd 100 jaar geleden gebouwd aan de belangrijke spoorlijn tussen Brussel en de Kust. Enkele maanden later stond er een ander belangrijk evenement in Gent op het programma: de Gentse Wereldtentoonstelling van 1913. Het nieuwe station zou een belangrijke draaischijf worden om de vele bezoekers aan de Wereldexpo naar Gent te brengen.

Architect Louis Cloquet (1849-1920) gaf het Sint-Pietersstation het uitzicht van een oosters paleis, met veel ruimtelijkheid, licht en kleur. De voorgevel werd bekroond met Venetiaanse kantelen, Indische torentjes en middeleeuwse waterspuwers. De 30 meter hoge uurwerktoren maakte van het station een nieuw herkenningspunt in de omgeving.

Honderd jaar later is het Sint-Pietersstation, met dagelijks meer dan 50.000
instappende reizigers, het belangrijkste station van Vlaanderen. Het station is een knooppunt waar voetgangers, fietsers, auto’s, bussen, trams en treinen elkaar ontmoeten. Het station en zijn omgeving ondergaan net als honderd jaar geleden een gedaanteverwisseling. Het project Gent Sint-Pieters maakt van het station een levendige ontmoetingsplaats midden in de stad en aan de Fabiolalaan verrijst een nieuw stadsdeel.

Sinds 1995 is het stationsgebouw een beschermd monument. Het gebouw werd
de vorige jaren grondig gerenoveerd. Zo werd in 2006 de uurwerktoren afgebroken en steen voor steen weer heropgebouwd. In het voorjaar van 2008 werd een grote waaiervormige luifel geïnstalleerd. Ook de kleurrijke muur- en plafondschilderingen in de stationshal werden in de periode 2007 – 2010 grondig opgefrist en gerestaureerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here