ZUID-AFRIKA WIL KERSTDAG ALS FEESTDAG SCHRAPPEN

Aalst (redactie/mas) In Zuid-Afrika wordt een hevig debat gevoerd over Goede Vrijdag en Kerstdag (25 december). De ‘Commissie voor de bescherming van de rechten van culturele en religieuze gemeenschappen, evenals taalgemeenschappen’ wil beide feestdagen schrappen, omdat die geen recht doen aan Zuid-Afrika als multicultureel land.

Bovendien zouden beide feestdagen discriminerend zijn voor andere religieuze gemeenschappen. Volgens de commissie is de nationale lijst van feestdagen te christelijk en te westers. “Dat vormt een hinderpaal voor de nationale eenheid.”

Volgens officiële statistieken is 79,5% van de Zuid-Afrikaanse bevolking christen, 15% behoort tot de traditionele Afrikaanse godsdiensten, 1,5% is moslim, 1,3% is hindoe en 0,2% is jood. Kenneth Meshoe, de voorzitter van de Christendemocratische Partij van Zuid-Afrika grijpt die statistieken aan om het voorstel als absurd te bestempelen: “Vier op vijf Zuid-Afrikanen is christen. Niemand wordt gediscrimineerd met een feestdag op Kerstmis of Goede Vrijdag.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here