Gent vist op fietsen

Gent (redactie/mas) Tussen vrijdag 16 en vrijdag 23 november 2012 zal het water in de Gentse binnenstad een halve meter lager staan dan normaal. De afdeling Bovenschelde van Waterwegen en Zeekanaal NV wil eigenaars van panden langs de waterkant zo de kans geven om herstellingen aan hun gevel uit te voeren. Ondertussen worden ook talloze fietsen uit het water gehaald.

 De afdeling Bovenschelde van Waterwegen en Zeekanaal NV stelt tot haar grote spijt vast dat er elk jaar in het stadscentrum van Gent een heleboel fietsen in het water terechtkomen. Het is vaak een moeilijke klus om deze uit het water te halen.

Tijdens de waterpeildaling staat het water ongeveer 50 cm lager dan normaal. Daardoor is het iets gemakkelijker om de fietsen met een bootje te gaan opvissen. De vangst is meestal erg groot, zo werden vorig jaar op enkele dagen tijd een 250-tal fietsen opgevist. Vele fietsen zijn door hun verblijf onder water onbruikbaar geworden.

Waterwegen en Zeekanaal NV organiseert de waterpeildaling in de Gentse binnenstad jaarlijks. Dit moet eigenaars van panden langs de waterkant toelaten om hun gevels te inspecteren of eventuele herstellingswerkzaamheden uit te voeren aan en onder de waterlijn. Het is juist rond de waterlijn dat er regelmatig problemen optreden en normaal is deze zone niet of moeilijk bereikbaar voor herstellingen. Waterwegen en Zeekanaal NV maakt van de waterdaling gebruik om haar eigen kaaimuren en oevers grondig te inspecteren.

 Dit jaar begint de waterpeildaling op vrijdag 16 november 2012. Waterwegen en Zeekanaal NV zal dan de keerdeuren rond Gent sluiten en zo het water in de binnenstad kunstmatig laten dalen. Op zaterdagmiddag 17 november zal het water dan een halve meter gezakt zijn. Op maandag 19 november start het fietsvissen. Een week later, op vrijdag 23 november 2012, is de waterpeildaling afgelopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here