Aalst: Terjoden na 30 jaar opnieuw Vlaamse schepen

Aalst (redactie/mas) Terjoden, de enclave aan de rand van Erembodegem, grenzend aan Nieuwerkerken-Dries heeft 30 jaar nadat schepen van cultuur en apotheker Herman Roels afscheid nam van de politiek opnieuw een schepen. Caroline Verdoodt wordt voor N-VA schepen van Ruimtelijke Ordening en Gebiedsgerichte werking.

Bij oudere Aalstenaars heeft Terjoden nog steeds de bijnaam Klein Duitsland. Daarmee verwijzen ze naar families die zeer Vlaams gezind zijn en waren en al dan niet een moeilijke oorlogsperiode kenden. Terjoden was Vlaamsgezind en wie in Aalst Vlaamsgezind zei, dacht Terjoden.

Er was steeds een sterke Vlaamse Kring, die het na de splitsing in twee Vlaams-Nationale partijen, Vlaams Blok en Volksunie, niet altijd gemakkelijk had. Menig Aalsterse VU-er viste na het tijdperk Herman Roels, steevast ‘den apotheker’ genoemd, naar de steun van Terjoden om het te halen tot gemeenteraadslid.

Terjoden is één van de zeldzame plaatsen in Vlaanderen waar er nog steeds een Vlaams café bestaat beheerd door Vlaams-Nationalisten. In Terjoden is dat café Elckerlyck, rechtover de kerk.

Dank zij de verkiezing van Caroline Verdoodt tot gemeenteraadslid en direct ook tot schepen wordt Terjoden opnieuw op de kaart gezet. Een wijk met de fusie spijtig genoeg gesplitst in twee delen, een Aalsters en een Haalterts, om politieke doeleinden. Dit om de macht van de Vlaams-nationalisten te breken.

Met een N-VA-schepen in Aalst en een N-VA burgemeester-elect in Haaltert, die niet toevallig in Terjoden-Haaltert haar ploeg voorstelde, staat ‘klein-Dosjland’ weer op de kaart.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here