Kun jij de bus op?

De Katholieke Vereniging Gehandicapten voert op vrijdag 16 november actie voor meer toegankelijke bushaltes op de Grote Markt in Hasselt

Op 16 november vanaf 13 uur viert de Katholieke Vereniging Gehandicapten (KVG) feest aan de toegankelijke bushalte op de Grote Markt in Hasselt. Met dit feestje bedanken we de stad Hasselt voor deze toegankelijke halte. Voorbijgangers worden uitgenodigd voor een hapje en een drankje. Tegelijkertijd kunnen ze een postkaart van de actie ondertekenen. Met deze handtekening vragen ze aan de stad Hasselt om nog meer bushaltes toegankelijk te maken.

Openbaar vervoer wordt gepromoot als de beste en meest duurzame oplossing voor file –en milieuproblemen. Ook voor personen met een handicap kan het openbaar vervoer een grote meerwaarde betekenen. Ze moeten niet langer beroep doen op assistentie en kunnen met het openbaar vervoer zelfstandig op pad. Of dat hopen ze toch. In de praktijk is het nemen van de bus voor veel personen met een handicap geen evidentie. Te smalle opstapplaatsen, hellingen en obstakels zijn maar enkele voorbeelden van hindernissen waarmee personen met een handicap geconfronteerd worden. Bovendien betekent geen toegankelijke halte, geen plaats op de bus. Als het perron niet werd aangepast, kan de oprijplaat niet veilig worden uitgelegd en zal de bus geen halt houden. De bus niet kunnen nemen, vormt voor veel personen met een handicap dan ook een belemmering in het dagelijks functioneren.

Met deze actie zet KVG-Vorming niet De Lijn, maar wel de halte-infrastructuur centraal. Die valt onder de verantwoordelijkheid van de wegbeheerder. Het aanleggen van meer toegankelijke bushaltes is dus in grote mate een opdracht van de gemeenten.

In het weekend van 17 en 18 november voeren meer dan 100 afdelingen van KVG in heel Vlaanderen actie voor meer toegankelijke bushaltes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here