100 + 101 = 112

De Oost-Vlaamse hulpcentrales 100 en 101 verhuizen. Door ze binnen hetzelfde gebouw onderdak te geven willen de hulpdiensten leren samenwerken om kostbare tijd winnen. Binnen enkele jaren worden ze dan definitief verenigt. Dan worden de nummers 100 en 101 over gans België vervangen door het Europese noodnummer 112. Tegen die integratie was er jarenlang veel weerstand. Want dokters willen niet dat patiënten met een medisch probleem naar de politie bellen. Ook een druggebruiker wil geen politie aan de deur.

Liever dan deze discussie te laten aanslepen werkten de ministers Patrick Dewael (Binnenlandse Zaken) en Rudy Demotte (Volksgezondheid) samen. De hulpcentrales worden vanaf nu bemand door neutrale calltakers, dit zijn burgers die speciaal opgeleid werden om de oproep te lokaliseren, informatie te verzamelen en door te schakelen naar de juiste hulpdienst. Dit kan de lokale politie, de brandweer of een specifieke medische hulpdienst zijn. Liefst 131 mensen, hoofdzakelijk werknemers van Defensie en Belgacom, hebben de overstap gemaakt. De sfeer is prima en na een voorbereidend jaar zien ze de uitdaging wel zitten.

Crisissituaties zoals het Heyseldrama of de ramp in Ghellingen leerden dat men mensen en materiaal snel en efficiënt moet inzetten en begeleiden tijdens de interventie. Door van bovenaf het incident op de voet te volgen kan men ogenblikkelijk reageren. Hulpverleners kunnen een ambulance of een reanimatieteam ter versterking vragen, men kan omleidingen voorzien, een tolk oproepen en de status van een uitzonderlijk transport volgen. Elk gesprek wordt opgenomen, elk woord kan herbeluisterd worden.

Doeltreffende communicatie is van groot belang interventies en de veiligheid van de burger. Zowel de 100 als de 101 centrales Gent schakelen over op Astrid, de telecom operator voor alle Belgische hulp- en veiligheidsdiensten. Dit hoogtechnologisch communicatienetwerk met zijn vele mogelijkheden draagt in bij tot een goed verloop van de interventies en tot de veiligheid van de burger.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here