Verslaafd aan internet en depressief

Dwangmatig internetgebruik kan ten koste gaan van de schoolprestaties en het psychosociale welbevinden van jongeren. Hun ouders kunnen een rol spelen bij het voorkómen van dit dwangmatig internetgebruik. Dokter Regina van den Eijnden werkt als coördinator onderzoek bij het IVO, het Instituut voor Verslavingsonderzoek. Zij ging na wat de gevolgen van internetverslaving zijn en welke maatschappelijke ontwikkelingen daarmee gepaard gaan en interviewde 512 kinderen tussen 13 tot en met 15 jaar.

Uit haar onderzoek blijkt dat dwangmatig internetgebruik voorspellend is voor een toename in depressieve gevoelens en een afname in schoolprestaties zes maanden later. Andersom bleken depressieve gevoelens en slechte schoolprestaties niet voorspellend te zijn voor het dwangmatig gebruik van internet zes maanden later.

Volgens van den Eijnden lopen kinderen die elke dag uren internetten een grote kans op een depressie. Zij ziet duidelijk een verband tussen dwangmatig internetgebruik en de toename van depressieve gevoelens. Vooral jongeren die gemiddeld meer dan 25 uur per week internetten lopen gevaar. Jongeren die verslaafd zijn, zijn volgens de onderzoekster te herkennen aan hun neerslachtigere buien in vergelijking met hun leeftijdgenoten. Daarnaast presteren ze ook minder goed op school.

Het omgekeerde geldt echter niet. "Het is niet zo dat deze jongeren al depressief zijn en zich daarom meer opsluiten en gaan internetten. Het is echt andersom. Ze zitten al hun vrije tijd te internetten, en voelen zich diep ellendig als ze niet online kunnen zijn. Ook worden depressieve gevoelens in de hand gewerkt doordat ze fysiek inactief zijn. Het is algemeen bekend dat neerslachtige gevoelens door gebrek aan beweging en zonlicht worden versterkt en wellicht veroorzaakt', aldus van den Eijnden.

Controle door de ouders.

Ouders weten vaak niet goed hoe ze de eventuele problemen door het intensieve internetgebruik van hun kinderen moeten aanpakken. Volgens een recent onderzoek van MarketResponse hanteert een merendeel van de ouders wel regels thuis, maar vooral voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Voor 13- tot 15 jarigen is dit veel minder vaak het geval.

Enkele tips die naar voren kwamen:

1. Maak op voorhand duidelijk hoe lang je kinderen op het internet mogen rondsurfen.

2. Ga het type en de inhoud van de sites na die je kinderen bezoeken.

3. Plaats de computer in een centrale ruimte zoals de woonkamer en niet in de slaapkamer.

4. Controleer regelmatig de lijst van MSN-contactpersonen en e-maildressen en zeg dit op voorhand tegen je zoon of dochter.

5. Toon interesse in de chatvriendjes en chatvriendinnetjes. Zo kom je ook te weten wie er allemaal schuil gaat achter deze anonieme e-mailadressen. – www.ivo.nl

www.hulporganisatie.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here