Lenin binnenkort weg uit mausoleum

Het gebalsemde lijk van Vladimir Lenin wordt waarschijnlijk binnen twee jaar weggehaald uit het mausoleum op het Rode Plein in Moskou. Dat hebben vertegenwoordigers van de Russische regeringspartij Verenigd Rusland bevestigd. Zij reageerden op een stuk van prominente historici die hebben opgeroepen Lenin eindelijk uit het mausoleum te halen. Lenin ligt sinds zijn dood in 1924 in het mausoleum en was decennia lang een populaire toeristische attractie. Het lijk werd sindien met de nodige zorg behandeld. Zo kreeg het om de drie jaar een nieuw pak. Sinds de val van de Sovjet Unie in 1991 hebben revolutionaire politici opgeroepen om het lichaam van Lenin uit het mausoleum te verwijderen en te begraven. De Russische communistische partij blijft zich daar echter fel tegen verzetten.

De historici, verbonden aan het Instituut voor de Russische geschiedenis onder de Academie van Wetenschappen eisen dat het geld van de Russische belastingbetaler niet langer besteed wordt aan het onderhoud van het lijk van de eerste leider van de Communistische partij. Lenin heeft in de ogen van de historici het land in een economische en geestelijke impasse geleid. De historici gaven hun mening op verzoek van een niet gouvernementele organisatie die al jaren pleit voor de sloop van het mausoleum op het Rode Plein. Een lid van het bestuur van Verenigd Rusland liet weten dat Lenin binnen twee jaar van rustplaats zal moeten veranderen.

Zowel Verenigd Rusland als de historici zeggen dat er twee mogelijkheden zijn om van het lijk van Lenin af te komen. Of hij wordt begraven op een van de begraafplaatsen van Moskou of Sint-Petersburg, of zijn stoffelijke resten worden overgedragen aan de huidige Communistische Partij. De communisten kunnen, als daar behoefte toe is, een nieuw mausoleum op eigen kosten inrichten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here