Gent: Humanisten voeren Straatactie aan F. Ferrerlaan

 

Gent  (redactie/mas) Op zaterdag 17 november onthult de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging via de werkgroep atheïsme en i.s.m. de lokale afdeling HV Gent en de Fundació Ferrer i Guàrdia uit Barcelona een nieuw straatnaambord en een plakkaat ter ere van de pedagoog en atheïst Francesco Ferrer i Guàrdia (Sp.: Francesco Ferrer).

Het huidige straatnaambord vermeldt dat de Catalaan Ferrer leefde van 1859 tot 1909 en pedagoog was. Maar de werkgroep atheïsme van HVV, de afdeling HVV/HV Gent en de Fundació zijn van mening dat deze vermelding te weinig recht doet aan de historische figuur Ferrer.

Zij willen aandacht voor het feit dat Ferrer niet alleen een pedagoog was, maar ook een onderwijshervormer, atheïst en vrijdenker. Daarom komt er ook een plaquette met meer informatie over de historisch belangrijke figuur van F. Ferrer, als onderwijshervormer, atheïst en vrijdenker.

Waarom moet er aandacht aan Francesc Ferrer worden besteed?

1. Omdat elk autoritair regime op zoek gaat naar zondebokken als de samenleving in opstand komt.

2. Omdat Ferrer streed tegen armoede, uitbuiting en uitsluiting door op te komen voor deugdelijk en toegankelijk onderwijs voor allen.

3. Omdat Ferrer streed tegen onwetendheid, mystificaties en obscurantisme. Ferrer wilde dat iedereen toegang kreeg tot rationele kennis en vrij onderzoek.

Programma:

14.00u: samenkomst deelnemers en sympathisanten

14.30u: welkom Peter Algoet, voorzitter werkgroep atheïsme HVV (NL), speeches

dhr. Lieven Decaluwe, schepen van cultuur Stad Gent (NL), Eddy Bonte, lid werkgroep atheïsme HVV (NL), dr. Joan-Francesc Pont, voorzitter van de Fundació Ferrer i Guàrdia van Barcelona, Spanje (ENG)

14.45u: onthulling alternatief straatnaambord en plakkaat door dr. Pont

15.00u: steunbetuiging van andere organisaties zoals de ‘Fédération Nationale de la Libre Pensée de France’

15.15u: gezellig samenzijn met drink

16.00u: einde

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here