Nieuwe geluidswerende schermen langs E40 in Aalst

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits heeft de plaatsing van geluidswerende schermen langs de autosnelweg E40 in Aalst goedgekeurd. Het gaat om schermen in Nieuwerkerken en Erembodegem die het geluid van het verkeer tegen houden. De geluidswerende schermen kosten 5,3 miljoen euro. De start van de werken is volgend voorjaar gepland.

De voorbereidingen voor de plaatsing van de geluidsschermen zijn volop aan de gang. Er zijn vijf zones met schermen langs de E40 in Aalst gepland, in Nieuwerkerken en in Erembodegem. Drie zones richting Brussel en twee richting Oostende. De nieuwe schermen zullen aansluiten op de bestaande. De hoogte varieert van 3,5 m tot 7m.

De kostprijs bedraagt ruim 5,3 miljoen euro. Het Vlaamse Gewest betaalt 4,2 miljoen euro en de stad Aalst ruim 1 miljoen euro. Er wordt gekozen voor licht en slank concept met aluminium panelen. De plaatsing is volgend voorjaar gepland en zal 3 maanden duren. Het verkeer zal tijdens de werken over drie versmalde rijstroken rijden.

De plaatsing past in het actieplan Wegverkeerslawaai dat volgende accenten legt :

op de meest belaste locaties geluidsschermen voorzien en lawaaierige wegdekken heraanleggen,
bij de (her)aanleg van de wegen kiezen voor stille varianten in wegverharding, rekening houden met de bebouwing rond de weg, de kennis over geluidsvriendelijke wegdekken verder uitdiepen door proefvakken met stille wegverhardingen aan te leggen en door de ontwikkeling van nieuwe stille wegverhardingen van nabij op te volgen.
Op dit moment loopt ook een affiche-campagne in verband met het gebruik van type autobanden. Het type autoband bepaalt mee het rolgeluid. Europa verplicht de bandenproducenten om vanaf november 2012 informatie te verschaffen over die rolgeluiden. De bedoeling is om de autobestuurder te informeren en te sensibiliseren.

Vlaams minister Crevits :“Het wegverkeer is een bron van geluidshinder in Vlaanderen. We beperken het verkeerslawaai en de geluidshinder waar mogelijk met maatregelen zoals het gebruik van stille wegverhardingen en de plaatsing van geluidsschermen. De geluidsschermen in Aalst vergen een belangrijke investering die ervoor zullen zorgen dat heel wat omwonenden minder last van geluid zullen hebben. “

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here