Straatactie F. Ferrerlaan Gent

Op 17 november 2012 om 14.00u onthult de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging via de werkgroep atheïsme en i.s.m. de lokale afdeling HV Gent en de Fundació Fer-rer i Guàrdia uit Barcelona een nieuw straatnaambord en een plakkaat ter ere van de pedagoog en atheïst Francesc Ferrer i Guàrdia (Sp.: Francesco Ferrer).
Bord en plakkaat worden tijdelijk geïnstalleerd. Het plakkaat krijgt later een vaste stek ergens op de Ferrerlaan, in samenwerking met de stad Gent en de buurt.

Locatie: Fr. Ferrerlaan, ter hoogte van het E. Van Beverenplein, Gent.

Het huidige straatnaambord vermeldt dat de Catalaan Ferrer leefde van 1859 tot 1909 en pedagoog was. Maar de werkgroep atheïsme van HVV, de afdeling HVV/HV Gent en de Fundació zijn van mening dat deze vermelding te weinig recht doet aan de historische figuur Ferrer. Wij willen aandacht voor het feit dat Ferrer niet alleen een pedagoog was, maar ook een onderwijshervormer, atheïst en vrijdenker. Daarom komt er ook een plaquette met meer informatie over de historisch belangrijke figuur van F. Ferrer, als onderwijshervormer, atheïst en vrijdenker.

Waarom moeten wij aandacht aan Francesc Ferrer besteden?
1. Omdat elk autoritair regime op zoek gaat naar zondebokken als de samenleving in opstand komt.
2. Omdat Ferrer streed tegen armoede, uitbuiting en uitsluiting door op te komen voor deugdelijk en toegankelijk onderwijs voor allen.
3. Omdat Ferrer streed tegen onwetendheid, mystificaties en obscurantisme. Ferrer wilde dat iedereen toegang kreeg tot rationele kennis en vrij onderzoek.
4. Omdat de missie van ‘la Escola Moderna’ nog steeds actueel en nastrevenswaar-dig is: zorgen voor jongens en meisjes die goed geschoold zijn, integer, rechtvaardig en bevrijd van vooroordelen.

Programma:

14.00u: samenkomst deelnemers en sympathisanten
14.30u: welkom Peter Algoet, voorzitter werkgroep atheïsme HVV (NL), speeches dhr. Lieven Decaluwe, schepen van cultuur Stad Gent (NL), Eddy Bonte, lid werk-groep atheïsme HVV (NL), dr. Joan-Francesc Pont, voorzitter van de Fundació Ferrer i Guàrdia van Barcelona, Spanje (ENG)
14.45u: onthulling alternatief straatnaambord en plakkaat door dr. Pont
15.00u: steunbetuiging van andere organisaties zoals de ‘Fédération Nationale de la Libre Pensée de France’
15.15u: gezellig samenzijn met drink
16.00u: einde

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here