Is Zeeuws Vlaanderen Nederlands?

Het Zeeuws Archief brengt in samenwerking met de provincies Oost- en West-Vlaanderen en Zeeland en de gemeenten Beveren, Hulst, Knokke-Heist, Sluis en Terneuzen de documentaire "Zeeuwsch Vlaanderen Nederlandsch!" van filmmaker Wesley Vermeere uit. Deze documentaire, een Euregio-project, gaat op 7 april in première in het Ledeltheater in Oostburg en zal daarna nog vertoond worden op 11 april in Beveren, op 12 april in Nieuw-Namen, op 19 april in Middelburg, op 3 mei in Koewacht en op 9 mei in Knokke-Heist.

Bij Zeeuws Vlaanderen denkt men in de eerste plaats aan rust en ruimte. Er wonen relatief weinig mensen en de beperkte industrie die je er vindt concentreert zich in een klein gebied langs de kanaalzone. Het is een gebied dat eigenlijk tussen wal en schip valt. Een eiland op het vasteland. Aan die positie als 'vergeten gebied' komt na de Eerste Wereldoorlog in 1918 verandering. Op dat moment gaan in België stemmen op die roepen om een 'Groot België'. Zowel Luxemburg, Nederlands Limburg als Zeeuws Vlaanderen staan op het verlanglijstje van de Belgische annexionisten. Zeeuws Vlaanderen wordt plots een gewild gebied.

De Nederlandse regering en ook koningin Wilhelmina reageerden furieus op de Belgische aanspraken. Wilhelmina vergeleek het afstaan van Zeeuws Vlaanderen met de amputatie van een lichaamsdeel, en wel haar pink. Ook in Zeeuws Vlaanderen zélf ontstonden allerlei burgerinitiatieven die tot doel hadden Zeeuws Vlaanderen te behouden voor Nederland én de Oranjes. Petities, een antiannexatie beweging en een heus Zeeuws Vlaams Volkslied waren enkele van die initiatieven.

Presentatrice Marieke Helmus trekt door Nederland en België op zoek naar het verhaal achter deze roerige episode in de Zeeuws Vlaamse geschiedenis. In Den Haag spreekt ze met de historicus Cees Fasseur en met militair historicus Wim Klinkert. Op verschillende locaties in Zeeuws Vlaanderen ontmoet ze historici die zich hebben verdiept in de reacties van gewone Zeeuws Vlamingen. In Oost- en West-Vlaanderen gaat ze op zoek naar de Belgische kant van het verhaal. Het geheel wordt aangevuld met historisch beeldmateriaal afkomstig uit gemeentearchieven, privé-collecties én het Zeeuws Archief. Uiteindelijk zal worden aangetoond dat Zeeuws Vlaanderen onherroepelijk Nederlands is. Of Belgisch?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here