Met Sintemaarten start het hutsepot seizoen

Aalst (redactie/mas) Hutsepot is een typische Vlaamse stoofschotel, niet te verwarren met het Nederlandse gerecht ‘hutspot’. Het groene boekje zet de twee woorden op één regel en beschouwt ze dus als twee aanvaarde schrijfwijzen van hetzelfde woord. De bereiding van hutspot met gestampte groenten verschilt echter sterk van Vlaamse hutsepot.

Vlaamse hutsepot is een typisch wintergerecht, een samenspel van allerlei wintergroenten en brokken vlees, waarvan de keuzes en onderlinge hoeveelheden naar believen en beschikbaarheid worden aangepast. Per streek zijn er nog verschillen. Zo zweren ze in het Aalsterse voor een natte hutsepot. Naar West-Vlaanderen op eet men eerder droge hutsepot.

De bereiding is vrij eenvoudig, maar de volgorde van het toevoegen van de ingrediënten is van belang.

1. Wat boter smelten en laten bruinen.

2. Eén of enkele van de onderstaande soorten vlees toevoegen:

  • Runds: Platte ribben, boullie, (eventueel kalfs)schenkel, mergpijp, ossenstaart
  • Varken: worst, wangen, poten, oren, staart, buikspeklap, spiering, (eventueel lage) ribben, hammetje
3. Laurierblaadjes, tijm en salie in de bouillon verwerken.
4. Aardappelen, minstens drie soorten vrij harde groenten en de overige kruiden bereiden: eerst de hardste als winterwortel en aardappel, daarna spruiten, knolselderij, raap, pastinaak, selder, prei, ui en sjalot toevoegen, tenslotte de zachtste kool (witte kool, savooikool). Als kruiden komen kruidnagel, geplette jeneverbes, bonenkruid en marjolein in aanmerking. Dikke tenen, die geweekt zijn, zijn typisch in de streek van Aalst.
5. Het vlees met vleesnat bij de groenten voegen en er wat muskaatnoot overheen raspen. Indien de aardappelen echter afzonderlijk gekookt werden, komen die er nu ook bij. Zacht omroeren en verder laten sudderen.
6. Hardere kruidenresten (laurier, tijmtakjes, jeneverbes) verwijderen vooraleer te serveren.

Men vindt aardig wat vrijheid van samenstelling en bereiding naargelang de familiale tradities en gastronomische aspiraties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here