Brussel: Schepen verdedigt verdwijnen klassieke kerstboom Grote Markt

foto: Brusselnieuws. Ontwerp Boom die Electrabel gaat plaatsen i.p.v. klassieke boom
foto: Brusselnieuws. Ontwerp Boom die Electrabel gaat plaatsen i.p.v. klassieke boom

Brussel (redactie/mas) Schepen Philippe Close van Toerisme van de Stad Brussel schrijft een open brief om hem, en met hem het hele schepencollege, te verdedigen waarom er dit jaar geen klassieke kerstboom komt op de Grote Markt van de hoofdstad van Europa.

“Laten we meteen een einde maken aan de polemiek: in het kader van de
eindejaarsfeesten zal de Grote Markt van Brussel haar traditionele kerststal en
kerstboom hebben.

We hebben dit jaar echter vernieuwing willen brengen, onze moderniteit willen tonen en ons willen onderscheiden van de andere grootsteden. Met hulde aan het avant-gardistische karakter van Brussel bieden wij een klank-en lichtspel met een nieuwe moderne kerstboom.

Zoals ieder jaar zorgt Winterpret voor een warme kerstsfeer in de hoofdstad
van Europa. Het is meer dan een kerstmarkt, het is een Brussels evenement
met een feeëriek parcours van 2 km lang met culturele activiteiten en andere
bezienswaardigheden zoals de draaimolens, de schaatsbaan, het reuzenrad, enz.

Dit jaar verwelkomt Winterpret 5 nieuwe lichtinstallaties, alsook twee lichtparades die de gezellige kerstsfeer zullen aanvullen. De culturele inbreng van Balkan Trafic – bekende BOZAR-festival – is een ware troef voor dit familiale evenement.

Laat mij u bij deze ook herinneren dat Winterpret meer dan 1,5 miljoen bezoekers per jaar telt en zo een belangrijke economische factor is die van Brussel dé city trip-bestemming voor de eindejaarsfeesten maakt.

De 2012-kerstboom van de Grote Markt is een artistieke houten en metalen structuur. ’s Avonds zal deze in het middelpunt van het klank-en lichtspel staan. Overdag zal men de boom kunnen beklimmen. De opbrengst van de toegangsprijs gaat volledig naar de Samusocial. Want Kerst betekent ook delen.

Ik ben een grote verdediger van de Kersttradities. Ze betekenen voor mij een
bevoorrechte gebeurtenis van het jaar waarbij families, vrienden, kennissen elkaar weer ontmoeten voor een saamhorigheidsmoment.

Is het dan ook niet betreurenswaardig dat er wordt getracht de gemeenschappen tegen elkaar op te zetten over tradities, dit op basis van gedeeltelijke foute informatie?

Dat de esthetiek van de nieuwe kerstboom discussies op gang brengt kan ik begrijpen. Ik kan eveneens begrijpen dat sommigen de voorkeur geven aan een « echte » dennenboom. Onze kerstanimaties veranderen jaarlijks en het is zeker dat het concept van 2012 gewaagd is.

Maar Kerstmis dient een samenbrengend feest te blijven, iets wat Winterpret
sinds meer dan 10 jaar heeft kunnen aantonen. Alle Brusselaars zijn trots op dit
evenement. Sommige bezoekers komen zelfs van ver om de feeërieke Brusselse
kerstsfeer op te snuiven.

Mijn doelstelling is en blijft traditie en moderniteit rond een belangrijk gemeenschappelijk project samen te bundelen: Brussel.” aldus Philippe Close, Schepen van Toerisme

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here