Epidemie van diabetes staat voor de deur

Meer dan 500.000 Belgen lijden vandaag aan diabetes. Binnen 20 jaar zou dit aantal maar liefst verdubbelen. “Als we niet massaal de switch maken naar een gezonde levensstijl, krijgen we te maken met een diabetesepidemie”, verklaart CM-voorzitter Marc Justaert. Hij wil de strijd tegen overgewicht opvoeren.

Tussen 2001 en 2011 is het aantal Belgen met diabetes gestegen van 319.000 tot 542.000: een toename van maar liefst 70 procent. Eén Belg op twintig lijdt vandaag aan de ziekte. CM maakt deze cijfers over diabetes bekend in aanloop naar de Werelddiabetesdag. Ze zijn gebaseerd op het gebruik van diabetesmedicatie bij CM-leden.

De stijging zet zich door in alle leeftijdsgroepen, ook bij de kinderen en jongeren. Ze is zelfs het sterkst bij kinderen tussen 7 en 12 jaar: daar verdubbelde het aantal op tien jaar. Al meer dan 10.000 kinderen en jongeren tot 25 jaar lijden aan de ziekte. Al blijft diabetes nog altijd hoofdzakelijk voorkomen bij ouderen: 91 procent van de diabetici is ouder dan 45 jaar.

Elk jaar neemt het aantal diabetespatiënten toe met iets meer dan 5 procent. Zet deze trend zich door, lijden tegen 2030 bijna 1 miljoen mensen aan de ziekte. “Als we niet massaal een switch maken naar een gezonde levensstijl, neemt deze welvaartsziekte meer en meer epidemische vormen aan”, zegt Marc Justaert.

Complicaties

De ziekte kan na verloop van tijd een aanzienlijk effect krijgen op de levenskwaliteit. Hart- en vaatziekten, nierproblemen, oogaandoeningen en de verzwering aan de voeten zijn mogelijke complicaties op latere leeftijd. Zo is diabetes de voornaamste oorzaak van blindheid.

Preventie is dubbel gewonnen

De wetenschap wijst op een aantal risicofactoren voor diabetes die niet te beheersen zijn, zoals erfelijkheid en hogere leeftijd. Maar er zijn ook een aantal factoren waar we wel zelf iets kunnen aan doen, zoals zwaarlijvigheid, vet rond de buik en te weinig lichaamsbeweging.

En daar wringt vandaag het schoentje. Uit de recente VRIND-statistieken bleek nog dat 44 procent van de Vlaamse volwassenen zwaarlijvig is. “We moeten meer gaan bewegen en gezonder gaan eten”, zegt Justaert. “De overheid kan dat nog meer stimuleren. Elke euro die ze investeert in preventie, zijn er twee die ze later uitspaart”. CM schakelt zich dan ook volledig in in de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen over voeding en beweging.

Het ziekenfonds doet ook op eigen initiatief haar duit in het zakje. Justaert: “CM-leden kunnen 40 euro terugbetaald krijgen voor voedings- en dieetadvies bij een erkende diëtist. Dat is een stevige steun in de rug om structureel gezonder te gaan eten.” Hij verwijst ook naar de online Kilootje minder-coach, de verspreiding van gezondheidsinformatie en de terugbetaling van het lidgeld van de sportclub. Specifiek in aanloop naar de Werelddiabetesdag op 14 november verspreidt CM de diabetestest van de Vlaamse Diabetesvereniging via de ledentijdschriften en kunnen CM-leden de brochure ‘Blijf diabetes een hap voor’ gratis bestellen of downloaden van de website.

Meer over diabetes op de CM-website.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here