Zuidpark krijgt nieuw kleedje

Twee jaar geleden startte de Gentse Groendienst met enkele dringende renovatiewerken aan het Albert I park. In het zuidelijke deel van het park maakten heesters plaats voor gras en bloembollen. In het centrale gedeelte werden enkele zieke bomen om gerooid. Het snoeien van de centrale bomenrij bracht meer licht in het park. De collonade kreeg zijn uitstraling terug door het verwijderen van de bruidssluier. Het nieuwe ontwerp van landschapsarchitect Paul Deroose heeft tot doel de functionaliteit van het park te verbeteren met respect voor de historische kwaliteiten van het park. Het is de eerste renovatie van een historisch park in een hele reeks die de Groendienst voor ogen heeft.

Half april start de tweede fase van de renovatiewerken. Tegen het najaar zal jong en oud over de nieuwe wegenis kuieren en uitrusten op gloednieuwe zitbanken. Op 13 maart gaan de wegenwerken van start, gevolgd door de aanleg van de zandbak voor het nieuwe speelterrein. In het centrale parkgedeelte zal een nieuwe verharding van gestabiliseerd grind de toegankelijkheid van het park verbeteren. Meteen zal de aannemer ook zorgen voor de aanleg van een krachtig drainagenetwerk De voorziene grindbak drainage moet overtollig regenwater opvangen en langzaam in de bodem laten infiltreren.

Later op het voorjaar komt er een nieuw speelterrein bestaande uit een cirkelvormige zandbak met speeltoestellen in het centrale parkgedeelte. De kinderen krijgen natuurhouten speeltoestellen waaronder een kleuterschommel, een klimrek, een veerfiguur, een dubbele veerwip, een duikelbrug en een draaimolen. Hiermee wil de Stad tegemoet komen aan de vraag naar meer speelruimtes in de binnenstad. En wie in vakantiesfeer wil blijven kan op de nieuwe petanquebaan aan de voet van Albert I een balletje gooien.

Na het bouwverlof komt het parkmeubilair aan de beurt. Een hedendaags design moet het park een aantrekkelijke uitstraling geven. Om de harmonie in het parkbeeld te verzekeren plaatst de stad nieuwe afvalkorven die afgestemd zijn op de stijl van de banken. Als alles goed verloopt zal de Groendienst in het najaar het park kunnen afwerken met zaai- en plantwerken. Daarnaast wordt er gezorgd voor nieuwe verlichtingspalen. Een harmonieuze witte verlichting moet ook 's avonds het park attractief maken.

Informatie: Departement Milieu, Groen en Gezondheid, Groendienst, Ferdinand Lousbergskaai 32, 9000 Gent, Landschapsarchitect Peter Hoebeke, tel. 09 265 92 42, e-mail peter.hoebeke@gent.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here