Sp.a-voorstel ziekenhuissupplementen gaat te kort door de bocht

Sp.a laat vandaag weten dat ze komaf wil maken met de supplementen die ziekenhuizen hun patiënten aanrekenen. Voor N-VA-senator Louis Ide gaat het voorstel van sp.a veel te kort door de bocht.

Louis Ide: “Daar waar de baas van de socialistische mutualiteiten, Paul Callewaert, toch nog de intellectuele eerlijkheid heeft om de torenhoge supplementen in de Franstalige Brusselse ziekenhuizen aan te klagen, probeert sp.a-Kamerlid Maya Detiège opnieuw de artsen te culpabiliseren. Dit is te goedkoop. Er bestaat immers ook zoiets als kamersupplementen en afdrachten op de ereloonsupplementen.”

Beide (kamersupplementen en afdrachten op ereloonsupplementen) houden de ziekenhuisfinanciering overeind. Ide: “Door hieraan te tornen valt het hele systeem in elkaar. In haar populistisch discours verzwijgt Detiège trouwens dat als een patiënt om medische redenen in een eenpersoonskamer wordt opgenomen hij of zij geen supplementen dient te betalen.”

Goedkoop

In 2009 becijferde Louis Ide als eerste de supplementen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel omdat de ziekenfondsen ze toen niet wilden vrij geven. Ide: “De patiënt heeft recht op transparantie, maar wat Detiège doet is goedkoop. Weet ze trouwens dat gemiddeld de Vlaamse artsen slechts 105 procent ereloonsupplementen vragen (waarvan ze dus nog een deel afstaan aan hun ziekenhuis)? De Waalse artsen vragen 167 procent en de Brusselse gemiddeld 386 procent!” (*)

Solidariteit

Dat mensen omwille van niet-medische redenen dan in een eenpersoonskamer meer betalen (en in Vlaanderen is dit binnen de perken) zou je dus als een vorm van solidariteit kunnen zien. “Op die manier immers draait het systeem nog dankzij de supplementen en ondanks de huidige meerderheid waar Detiège en haar partij toe behoren”, besluit Louis Ide.

(*) www.n-va.be/ereloonsupplementen en www.n-va.be/kamersupplementen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here