Hondje uit Slowakije overleeft het niet… Lezersbrief

Ik was onwetend, naïef en had nog nooit gehoord van broodfok. Wij kochten een lieve puppy bij een bekende kennel, van geen kwaad bewust. 3 weken later hebben we het beestje moeten laten inslapen, doodziek!! Zij bleek achteraf ingevoerd te zijn uit Slowakije….

Hierbij wil ik de mensen waarschuwen en sensibiliseren om niet dezelfde fout te maken.

Wij hebben veel verdriet gehad en onze puppy heeft hard geleden. Hopelijk is dit alles niet voor niets geweest. Te weten dat er dagelijks puppy’s gekweekt, gefokt en verhandeld worden en op dezelfde manier mensen in de zak gezet worden als ons is onaanvaardbaar…. Mvg, Koeken Pascale

Vrijdag 5 oktober ging ik, na een afspraak gemaakt te hebben, samen met mijn moeder voor een hondje kijken bij een vooraanstaande kennel. Ik zag daar een Cavalier Blenheim pupje dat mij met veel enthousiasme en haar vertederend snoetje aankeek. Ik was meteen verkocht van haar! De eigenares van de kennel vroeg of ze haar eens moest gaan halen, “ja graag” zei ik. De pup was zo levendig en vertederend dat ik besliste ( zonder veel na te denken ) om haar bij ons een warm nestje te geven, ze had mijn hart gestolen.

Daar zat ik dan op vrijdag avond vol enthousiasme met de lieve pup op mijn schoot te wachten tot mijn man thuis kwam. Bij thuiskomst had ik echter al opgemerkt , nadat ik haar paspoort geopend had dat onze puppy oorspronkelijk uit Slowakije kwam… Hmm, dit vond ik toch een beetje vreemd, hier was mij bij de verkoop niets van gezegd! Op de voorkant van haar paspoort was het adreskaartje van de kennel geniet, net boven het land van herkomst, Slowakije… Ook was zij al bijna 5 maanden oud, ze leek mij een pupje van net 12weken…

Tja mss was ze klein en fijn voor haar leeftijd en ze zag er gezond en levendig uit zodat ik mij hierbij niet al te veel vragen stelde. Toch besloot ik om met haar op controle te gaan bij onze dierenarts voor alle zekerheid. Bij de verkoop werd mij echter verteld dat de pup in goede gezondheid was, al haar vaccinaties had gehad en ik pas over een jaar naar de dierenarts zou moeten gaan.

Was er toch een gezondheidsprobleem vlak na de aankoop, werd mij door de kennel geadviseerd om binnen de 10 dagen bij een van de 3 dierenartsen contact op te nemen waar zij mee samenwerken en haar daar te laten behandelen, zo stonden zij garant en werden de kosten door de kennel gedekt. Toch had ik meer vertrouwen in onze enigen dierenarts en besloot dan maar om de kosten voor eigen rekening te nemen, zo had ik er een beter gevoel bij. Op zaterdag maakte ik een afspraak voor op maandag 8 oktober op controle te komen na aankoop.

Tijdens het eerste weekend dat zij bij ons thuis was merkte ik al op dat ze af en toe hoestte, misschien was dit van de overbreng naar huis of van het zindelijk maken bedacht ik mij nog. Ook flapperde ze wel eens met haar oortjes en haar stoelgang was wat aan de platte kant. Toch at en dronk ze goed en was ze levendig dus maakte ik mij niet al te veel zorgen. Tijdens de consultatie op maandag bij mijn dierenarts vertelde ik mijn bevindingen, zij kreeg een grondige check up. Er werd een staal uit haar oortjes genomen, bleek ze een dubbele oorontsteking te hebben. Er werd naar haar longetjes geluisterd, en een bronchitis (tgv kennelhoest) vastgesteld. Ook moest ik een staal van haar mest binnenbrengen, hieruit zou blijken na labo testen dat zij een parasiet en bacterie in haar mest heeft (Giardia Lambia en Campylobacter). Ook vond de dierenarts het verontrustend dat zij zo klein en fijn was voor haar leeftijd, ze woog amper 2,2 kilo.

Ik kwam ontzet thuis, mijn kleine lieve pup die toch zo ziek zou zijn, ik kon het niet bevatten. Toen ik haar kocht leek zij prima in orde, perfect gezond verzekerde de kennel mij. Nou ja, ik zag het beestje al doodgraag en besliste mij vooral op haar genezingsproces te focussen, 2 x daags haar oortjes te behandelen, alle verschillende antibiotica toedienen en haar veel liefde en rust te geven.

Op vrijdag 19 oktober moesten wij met haar terug op controle. (Nb mijn verjaardag, onze lieveling was mijn verjaardagcadeau aan mezelf.) De hoest was fel verbeterd maar nog niet helemaal weg en haar oortjes waren genezen. Toch bleek ze schilfertjes aan de buitenkant van haar oren te hebben, deze moest ik nog behandelen. Een van de vaccinaties ontbrak nog (leptospirose, niet verplicht ) , onze pup werd hiervoor nog gevaccineerd. De medicatie voor haar stoelgang moest ik nog bijna 3 weken geven, deze zouden ook de restanten van haar hoest genezen want op haar longetjes was niets meer hoorbaar. Over een aantal weken moet ik een staal mest moeten binnenbrengen om te kijken of de bacterie en parasiet uit haar stoelgang uit was.

Oké dacht ik, ze is nog niet helemaal tip top maar het komt weg goed met haar.

Echter op zondag was ons hondje niet meer haar eigen zelf, ze was stilletjes, er zat niet veel leven in, ze at en dronk bijna niet. Ook was ze heel kortademig. Ik vertrouwde het niet en besloot de dierenarts te bellen, kom er maar mee langs zei ze, kan ik haar eens nakijken en ben je geruster. Oké, ik op zondagavond met haar naar onze dierarts, ze bleek koorts te hebben en er waren krakels hoorbaar op haar longen. De dierarts heeft haar direct een injectie met een ontstekingsremmer toegediend en terug antibiotica meegegeven.

Wacht af tot morgen, bel mij met u bevindingen en kom woensdag terug langs zei ze, observeer haar goed! De injectie leek snel te werken, onze pup was terug levendiger en at en dronk terug. Maar de beterschap was van korte duur, maandag avond ging het terug slechter met haar. Ze voelde warm aan, at en dronk niet en was heel kortademig. Ze zat steeds rechtop om beter te kunnen ademen en kroop weg in haar nestje.

Dinsdagochtend heeft mijn man haar direct naar de dierenarts gebracht (ikzelf moest werken) en heeft deze besloten haar aan het infuus te hangen, zo gaat de antibiotica direct in haar bloedbaan. Ik was ontzet, onze lieve pup aan het infuus bij de dierenarts! Ik besloot de kennel in te lichten om te zeggen dat zij mij een zieke pup hadden verkocht en ze momenteel aan het infuus bij onze dierenarts hangt.

Van de kennel kreeg ik te horen dat ik hun veel te laat had ingelicht, ik had direct naar hun moeten bellen vanaf het eerste moment dat de pup ziek was geworden. (Ik denk je dan toch wel een arts belt, niet? )Ook zou mijn dierenarts niet de juiste antibiotica hebben toegediend, en bla bla bla…

Het was een pittig telefoongesprekje maar ik verwachte niets van hen, ik wou hun enkel meedelen dat onze hond ziek is en de aandoeningen waarmee ik haar gekocht heb besmettelijk zijn.

Onze pup heeft uiteindelijk 5 dagen aan het infuus bij onze dierenarts gehangen. Ze heeft verschillende antibiotica’s toegediend gekregen, telkens was er een lichte verbetering en hadden wij hoop ze het zou halen. Donderdagmiddag heeft ze een zware terugval gehad, er werd een thoraxfoto genomen, waarop zichtbaar was dat zij nog 10% van haar longblaasjes had, de rest was allemaal geïnfecteerd. Weer werd er andere en zwaardere antibiotica toegediend, dit was haar laatste kans, als deze niet zou aanslaan was alle hoop voor haar te laat. Ik zat in zak en as.

Ikzelf ben donderdag en vrijdag nog bij haar geweest, als ze me zag deed ze met veel moeite haar staartje kwispelen , veel beweging zat er toen al niet meer in, hartverscheurend. Ze zat vanachter in een hoekje weggekropen in het hokje met het infuus aan haar pootje. Haar eten en drinken onaangeroerd. Ik heb haar toen nog met de hand eten gegeven, drinken deed ze al niet meer. Onze lieve pup heeft nog een half uur bij me opschoot gelegen, ik heb haar geknuffeld, gestreeld en kusjes gegeven, ze was zo gewenst bij ons. Haar te zien lijden was vreselijk. In de periode dat ze bij me op schoot lag is ze 4 keer zonder adem gevallen. Ik kwam gebroken thuis, ons lieve pupje die nu zo moest vechten voor haar leven, daar alleen in een hokje bij die dierenarts ,( waar ze wel de beste zorgen heeft gekregen) snakkend naar adem.

Dit kon ik niet aanzien, we hebben de laatste antibiotica een kans gegeven maar deze sloeg niet aan. Zaterdag 27 oktober heeft mijn man samen met de dierenarts besloten om haar te laten inslapen, er kon geen hulp meer baten. Ze is rustig en vredig ingeslapen. Ze verdiend nu haar rust.

Met mijn verhaal wil ik aantonen dat als je een hond koopt, informeer u goed!!

Als die lieve pup u vanachter het glas aankijkt met haar schattige snoetje ben je al snel verkocht maar informeer u, zoek informatie op over de kennel/handelaar van het dier. Kijk het paspoort grondig na en beslis niet te snel. Ons hondje kwam uit Slowakije, een voormalig Oostblokland, daar is de wetgeving mbt tot dierenwelzijn niet zoals bij ons, je weet niets over het diertje of over de moeder van de pup. Ik was onwetend en te naïef over dit soort dingen, broodfok.

Ik vermeld bewust niet de kennel of exportuur van onze hond. Ik wil niet aangeklaagd worden voor laster en eerroof maar wil wel naar buitenkomen met mijn verhaal. Mensen waarschuwen en sensibiliseren om te voorkomen dat zij dezelfde fout maken als ik. Wij hebben ontzettend hard geleden onder dit alles. Wij maar vooral onze lieve pup heeft afgezien de laatste dagen van haar korte leventje. Ik troost mij bij de gedachte dat zij bij ons de 2 mooiste weken van haar leven heeft gehad. Als ik andere mensen kan sensibiliseren en voorkomen dat zij dezelfde fout maken als ik, is al deze pijn toch niet voor niets geweest.

Lieve groeten, Pascale & Lobke*

17 REACTIES

 1. Een hartverscheurend en spijtig genoeg bekend verhaal. Een fokker die meerdere rassen aanbied of ver onder de 1000€ blijft is altijd verdacht. Hopelijk zal onze regering dit eindelijk eens verbieden. Tot dan is het beste wat je kunt doen bij een erkende kweker die zich op 1 ras toelegt kopen of nog beter een hondje adopteren uit een asiel. Ik heb net een pup geadopteerd van Ace-Shin en ben er zeer tevreden van.
  Nog heel veel sterkte. Ik kreeg tranen in mijn ogen bij het lezen van je verhaal, ik kan me voorstellen dat het verschrikkelijk moet zijn voor jou. En bedankt dat je naar buiten komt met dit verhaal. Hopelijk leren mensen er van niet langer nog te kopen bij zulke maffiosi. Veel sterkte en hopelijk heb je meer geluk bij je volgend hondje.

  Ik wil nog de volgende link meegeven zodat mensen eens een beeld krijgen wat broodfok eigenlijk is: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=PjZBzZjnlQc.
  Het zijn wel harde beelden voor elke hondenliefhebber.

 2. honden zijn geen bezittingen, commerciële goederen die je koopt om jezelf gelukkig te maken. hou je echt van dieren? adopteer dan! Adopt! Don’t shop!

  • Beste Yolande, ik denk niet dat je hier van domme mensen moet spreken, eerder van onwetendheid. De kennel waar ik onze pup gekocht hebt, verkoopt tot 1000 honden per jaar!!
   Ik veronderstel er dan toch zeer veel onwetendheid ( of domme mensen zoals u ze noemt ) is ivm met broodfok en er hier dringend aan sensibilisatie gedaan moet worden.

  • Yolande, ik ben dezelfde egoïst die zogezegd niks afweet van nen broodfokker. Ik ben doodnaïef en heb me laten misleiden door vriendelijke boeren, met honden waar op het 1ste zicht niks mis mee is. Ok, ze had verschillende rassen, maar als ik het woord ‘broodfokker’ hoor, dan denk ik aan barre omstandigheden waar de hondjes in leven, aan hondjes die fel ondervoed zijn, enz. Maar dat was hier niet… Je kan op het oog niet zien dat een hondje bepaalde bacteriën heeft hé.
   Ondertussen weet ik ook dat ik me beter had informeren, maar ne naïeve mens als ik, denkt daar niet bij na. Ok, je gaat na of je genoeg tijd, plaats, enz. hebt voor een hond en welke hond het beste bij je past, maar daarbuiten stopte mijn kennis. Ik heb nog nooit een hond gehad… Als er ooit een volgende hond komt, weet ik nu wat ik allemaal moet doen, maar zulke dingen weet je jammer genoeg pas als het te laat is.
   Onze hond heeft zeer zware kennelhoest, met een longontsteking tot gevolg gehad. Dankzij mijn liefde, aandacht en hééééél veel tijd heeft hij het (nipt!) gehaald. Zeg dus verdomme niet dat ik dit expres heb gedaan, om hun geld te laten verdienen.

   En geloof me, we zijn er zondag nog geweest. Zijn er max. 15′ geweest en hebben er minsten 4 auto’s zien stoppen. Allemaal egoïsten, die zogezegd niks afweten van nen boodfokker????
   SENSIBILISEREN! Dat moet er gebeuren! En nog veel meer dan dat er nu bezig is.

 3. Triest verhaal. Zo lang mensen blijven kopen bij kennels die veel honden aanbieden en verschillende rassen hebben, steunen ze broodfok en zullen er nog zo’n gevallen voorkomen waar vooral de hondjes slachtoffers van zijn. Toch wens ik jullie veel sterkte.,

 4. honden uit slowakije kijk mijn foto deze hond komt ook uit slowakije het ras is de hond van de karpaten voor vele een onbekend ras.Hoe aangekocht? in dit land heb je dierenklinieken die een opvangcentrum hebben voor puppy’s die weg mogen als partikulier via internet er mee in contact gekomen foto’s van de puppy’s gekregen de vraag hoe kom ik aan een puppy antwoord we mogen van onze regering niet aan partikulieren verkopen enkel aan geregistreerd handelaars een vriend van me heeft een hondenfokkerij deze heeft de nest laten overkomen de dag dat ze kwamen stond ik bij hem de puppy’s zaten netjes in kooien in de wagen het gezondheisboekje was er bij en de puppy had al zijn spuitjes gekregen en ik ben dezelfde dag naar mijn dierenarts gegaan en ze kon enkel beamen dat deze puppy kerngezond was.hij wordt nu in juli 3 jaar en is kerngezond.Het is spijtig dat er zoveel gewetenloze handelaars zijn die geld willen verdienen op de rug van de dieren gelukkig zijn er nog eerlijke handelaars ook

 5. Hoi, is met jullie hondje uit Slowakije wel alles in orde? Wij hadden Lobke bij een echte broodfokker gekocht in België, ik had nog nooit van broodfok gehoord… Veel verdriet om ons lieve beestje gehad. Hopelijk is jullie hondje wel helemaal gezond. Je mag me altijd via fb contacteren. Grtjs Pascale

 6. Hoi, is met jullie hondje uit Slowakije wel alles in orde? Wij hadden Lobke bij een echte broodfokker gekocht in België, ik had nog nooit van broodfok gehoord… Veel verdriet om ons lieve beestje gehad. Hopelijk is jullie hondje wel helemaal gezond. Je mag me altijd via fb contacteren. Grtjs Pascale

 7. Ah jo we hebbe genoeg buitenlanders neem een hond uit Nederland we hebbe geen zin in nogeen buitenlander ahjo hou nou eens op met die onzin.

 8. ik heb inderdaad een hondje ui slowakije gekocht ik moest er 1700,00 voor betalen en ben al 5 keer naar de dierenarts geweest met verschillende klachten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here