Gratis duurzaam BouwAdvies, waar en hoe

Sint-Niklaas, De Pinte en Zelzate willen werk maken van duurzaam (ver)bouwen. Ze bieden hun burgers gratis duurzaam BouwAdvies in de MilieuAdviesWinkel. Inwoners met bouw- of verbouwplannen kunnen sinds 1 april, op kosten van de gemeente, met al hun vragen bij de MilieuAdviesWinkel terecht. Een ervaren architect gaat samen met de bouwheer op zoek naar energie- en milieuvriendelijke oplossingen. Ook in de gemeenten Gent, Wachtebeke, Oosterzele, Destelbergen, Merelbeke kunnen mensen al langer gratis bij de MilieuAdviesWinkel terecht.

De MilieuAdviesWinkel heeft samen met Oost-Vlaamse gemeenten een formule uitgewerkt om gratis duurzaam planadvies aan te bieden aan burgers. De MilieuAdviesWinkel is een project van het Gents MilieuFront.

Het werkt als volgt. De gemeenten 'kopen' bij de MilieuAdviesWinkel een aantal uren BouwAdvies en promoten dit aanbod bij hun inwoners. Inwoners van deze gemeenten kunnen op het gemeentehuis een adviescheque van een bepaald aantal uur (doorgaans 2 of 3 uur) bekomen. Met deze cheque kunnen ze in de MilieuAdviesWinkel terecht voor gratis duurzaam BouwAdvies. Eén van de architecten van de MilieuAdviesWinkel licht de bouw- en verbouwingsplannen van milieubewuste bouwheren door. We bekijken energiezuinigheid, duurzaam water- en materialengebruik van de (ver)bouwplannen. De adviseur geeft de adviesvragers duidelijke informatie over de mogelijkheden en voordelen van duurzaam bouwen, specifiek toegepast op hun eigen bouwproject. "De mensen beseffen meestal niet wat er allemaal komt kijken bij duurzaam bouwen en welke impact de verschillende investeringen op energie- of waterverbruik kunnen hebben" zegt Stephan Vanantwerpen, architect bij de MilieuAdviesWinkel.

"Verwarming van huizen slokt heel wat energie op. Door veel aandacht aan energiezuinigheid te besteden in de ontwerpfase van uw huis kan u massa's energie besparen. Bij nieuwbouw gaat men bv al snel besparen op isolatie omdat het niet onmiddellijk zichtbaar is. Zowel de overheid als de sector zouden de bevolking moeten overtuigen dat duurzaam bouwen belangrijk is. Daarom gaan wij in zee met de MilieuAdviesWinkel." zegt Schepen van Leefmilieu Philippe D'Hondt van De Pinte.
Voor de Schepen van Leefmilieu Schatteman van Zelzate ligt de nadruk op verbouwing. "Energieverspilling is nadelig voor het milieu en de energiefactuur.

Meer informatie

MilieuAdvieswinkel
Steven Geirnaert, 09 242 87 59, 0472 47 07 34, steven@milieuadvieswinkel.be (www.milieuadvieswinkel.be)

De Pinte – Philippe D'Hondt, 09 280 80 98, philippe.dhondt@depinte.be

Zelzate – Schatteman Rony, 09 345 76 10, rony.schatteman@zelzate.be

Sint-Niklaas – Keaty Maes, Bernard Govaert, 03/7609212, keaty.maes@sint-niklaas.be bernard.govaert@sint-niklaas.be

Provincie Oost-Vlaanderen – Carina Van Cauter, 09 267 82 40, carina.van.cauter@oost-vlaanderen.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here