N-VA pleit voor de invoering van discreet bevallen

In Antwerpen is gisteren een baby achtergelaten in de vondelingenschuif van Moeders voor Moeders. De N-VA pleit bij monde van senator Elke Sleurs voor de invoering van de mogelijkheid om discreet te bevallen. Senator Sleurs diende hiervoor eerder al een wetsvoorstel in en roept nu de andere politieke partijen op ‘discreet bevallen’ mogelijk te maken.

Sleurs: “Ons wetsvoorstel maakt het mogelijk dat een vrouw, zonder zich zorgen te maken over de veiligheid en gezondheid van zichzelf en haar kind, onder medische begeleiding kan bevallen in een ziekenhuis. De identiteit van de moeder wordt aan een onafhankelijke dienst doorgegeven.”

Het voorstel laat de ambtenaar van burgerlijke stand, bij wie de geboorte moet aangegeven wordt, toe om zich op zijn beroepsgeheim te beroepen om de identiteit van de moeder niet over te maken aan het rijksregister. De naam van de moeder blijft echter niet geheim. De ambtenaar van de burgerlijke stand geeft de naam, samen met andere persoonlijke gegevens van de ouder(s) door aan een onafhankelijke dienst, die de gegevens op een veilige manier bewaart.

De nog op te richten dienst staat ook in voor de psychologische begeleiding van de afstandsmoeder en voor de bemiddeling tussen de verschillende partijen als het kind later informatie wenst over zijn biologische ouder(s) en/of er in contact mee wenst te komen. Het kind kan dergelijk verzoek doen vanaf de meerderjarigheid of vanaf de mogelijkheid tot onderscheidingsvermogen.

Menselijke oplossing

Sleurs roept als voorzitter van de Senaatscommissie Sociale Zaken de andere politieke partijen nu op om dringend werk te maken van een wet die discreet bevallen mogelijk maakt.

“Elke politieke partij heeft zijn eigen voorstel met zijn eigen klemtonen om dit probleem aan te pakken. Ik roep als commissievoorzitter Sociale Zaken de andere politieke partijen op om dit probleem samen bovenaan de politieke agenda te plaatsen en zo vlug mogelijk tot een meer menselijke oplossing te komen. Het feit dat nu een tweede maal in een paar maanden tijd een baby wordt achtergelaten in de vondelingenschuif bewijst dat er dringend nood is aan een meer menselijke oplossing”, besluit Elke Sleurs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here