In de naam van de Roos (3): Quo Vadis SP.A?

Aalst (redactie/mas) Het uur van de waarheid nadert voor de socialisten in Aalst. Ze gebruiken nog altijd zo graag dat woord. Al zijn het in feite sociaal-democraten, misschien wel links-liberalen. Als ik even naar Nederland kijk, meer PVDA dan SP. Meer fijne roosjes dan rode tomaten. Teveel mooi zijn. Teveel mooi willen zijn. Te weinig strijd. Te weinig verschil in de strijd.

Socialisten in Aalst al jaren een eiland. Met Brussel klikt het niet, al jaren niet. Niet nodig. Weir zén van Oilsjt, hein. Met Gent klikt het niet, al jaren niet. Niet nodig. Weir zén van Oilsjt, hein. En als er dan toch zijn die een opening creëren, die Aalst in de vaart der Vlaamse sociaal-democratie willen krijgen, worden ze tegengewerkt. Jonge snotneuzen mogen affiches plakken, mogen postzegels kleven, mogen enveloppes vullen, mogen interpelleren in de gemeenteraad, vooral de CD&V, maar toch niet aan nationale politiek doen.

Een partij is een noodzakelijk kwaad. Meer last dan voordeel. Ze zouden liever alleen op de wereld zijn in Aalst. Ja, Aalstenaars. Speciaal ras aan de Dender. Maar zo gaat dat niet in Vlaanderen. In België en Europa ook niet. Je bent een afdeling van een nationaal geheel. Je bent ploegspeler. Je wordt geacht ploegspeler te zijn. Er is een partijlijn. Of zoiets. Het is niet omdat er in Aalst al jaren geen partijlijn is in het Volkshuis, dat men moet vinden dat nationaal geen partijlijn mag hebben. Je bent lid van het geheel of je bent het niet.

Is het niet zoals kinderen die jaren hun zin mogen doen, tot plots papa toch zegt: ”Eilaba, azoei ni hein, da’s ’t er oever.” Zoals kinderen dan denken, “Ouden, moeit u met uw zaken”, denken velen dat nu in Aalst ook over Bruno Tobback. Maar hij is en blijft tot nader order de nationale voorzitter. Zolang je lid bent van zijn clubje, heeft hij iets te zeggen. Alleen, Aalstenaars hebben het zo moeilijk als ze op de vingers worden getikt. Speciaal ras, weet je. De dender heeft doorheen de eeuwen het karakter van de ajuinen gevormd. Vlaanderen vindt vaak wat misvormd. ‘Konterverkierd’, handelsmerk van het Vrije Aalst.

En godbetert, zolang klein-linkse ratten roepen aan de denderoevers, geen probleem. Ze zijn toch geen lid van de partij. Maar o wee, als de grote meneer van het socialisme in Oost-Vlaanderen en Vlaanderen tout-court, Daniël Termont iets zegt. ’t Kot is te klein. Waar halen die stroppen de pretentie zich met ajuinen ledig te houden? Ja waar?

Awel, ’t is eigenlijk duidelijk. Omdat Termont slim genoeg is om te beseffen dat wat Aalst doet impact heeft op zijn partij in gans Vlaanderen. En ze hebben het al zo moeilijk de sossen. Behalve hij. Gent, God en klein pierken, Bracke incluis, ingepakt. Met een groene strik rond. Er zal in Aalst nog veel water door de Dender vloeien voor rood en groen samen de stad weten in te pakken…

Termont geeft Aalst een signaal om de sp.a hier te verwittigen. Als ze in Aalst meestappen in een gemeentebestuur met Van Overmeire als schepen dan weet hij zeker dat hij er opmerkingen over zal krijgen. Ja, hij kan het weten. In Gent wonen nog échte socialisten. Ge hebt ze beter mee dan tegen. En hij heeft ze mee. Aalst en Gent het zal nooit klikken. De Gentenaars hebben Aalst meerdere keren in de geschiedenis in het gareel doen lopen. Termont laat Aalst beslissen, maar het kan tellen als zo een kaliber een statement maakt.

Alleen, Aalst is Oilsjt. Ze hebben zich nog nooit iets van anderen aangetrokken in de ajuinstad. ’t Is de aard van het beestje. Morgen stemmen ze… voor of tegen meedoen met Van Overmeire. Eigenlijjk stemmen ze voor of tegen Dirk De Pauw en Dirk De Meerleer, hun twee onderhandelaars. Krijgen zij carte blanche om verder het raamakkoord van glas te voorzien of worden ze teruggefloten? Gaat sp.a kiezen om te besturen, met een vijfde verkiezingsnederlaag op rij in 2018? Let op mijn woorden in 2018!

Of gaan ze zich herbronnen in de oppositie om terug partij te worden? Terug een project te hebben, socialisten waardig. Maar dan zitten ze samen met Open VLD in de oppositie. En is paars weer niet uit elkaar gehaald… En is het dat net niet wat veel N-VA’ers en CD&V’ers zo graag willen. Paars uit elkaar halen in Aalst…

Waarom wil Christophe D’Haese sp.a er zo graag bij? Hij heeft ze niet nodig. En zeggen dat Uyttersprot en Van de Steen nu ineens gezworen kameraden zijn, ja dat is er ook over. Waarom met de sp.a? Omdat 6 bekwame schepenen aanduiden bij de N-VA geen sinecure is zonder brokken te maken. En de sp.a hebben met Van de Steen, De Smedt en aanstormend geweld Van de Putte bekwame bestuurders in huis. Zou het dat zijn?

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here