!RITMO LATINO TOOIT BOONMONUMENT IN PONCHO EN HOED.

Aalst (redactie/mas)  Vertegenwoordigers van de Vrienden van Cuba, Solidair met Guatemala, SOS Chili, de Raad voor internationale samenwerking, 11.11.11 en Entre Amigos Aalst verkleden het L.P.Boonmonument aan het museum in poncho en hoed.

“Aanleiding van de actie is een nieuwe editie van RITMO LATINO. De eerste editie vond plaats in 2010 naar aanleiding van de 200 jaar onafhankelijkheid van verschillende Latijns-Amerikaanse landen en was, ondanks de grote sneeuwval, een enorm succes. Dit jaar organiseren we dit opnieuw met de steun van Lia Lopes en de Dienst internationale samenwerking van de stad Aalst.”, zegt José Gavilán.

“Net zoals toen willen wij ons initiatief op een leuke manier bekend maken bij het groot publiek. In 2010 hebben we de Grote Markt symbolisch in Simon Bolivarplein gedoopt. Nu verkleden we het standbeeld van Boon – in het boonjaar – met een poncho en een hoed. We inspireren ons hiervoor op wat in Brussel gebeurt. Daar is het al een lange tradiditie dat Manneken pis bij speciale gelegenheden in traditionele klederdracht en in andere kostuums wordt getooid.”

“De bedoeling hiervan is RITMO LATINO en de solidariteit met Latijns-Amerika in de kijker te plaatsen. Eigenlijk brengen we op die manier één van de punten uit het verkiezingsmemorandum van de Raad van internationale samenwerking in de praktijk: ‘Internationale Samenwerking wordt zichtbaar in het straatbeeld en het dagelijks leven’”, vervolgt José Gavilán.

Het thema van Ritmo Latino dit jaar is ‘banden met Latijns-Amerika’. Door de invulling ervan en de keuze van de datum knopen de organisatoren aan bij de grote solidariteitsinitiatieven in Aalst: Casa del Mundo en 11.11.11. Adriana Barcenas (Nicaragua, Aalst), Tiano Fernandez (Chili, Haaltert), Vivian Ortiz (Guatemala, Aalst), Leonardo Lizarraga (Mexico, Lede) en Ednalva Silva (Brazilië, Aalst) zullen het publiek te woord staan.

“Door bekende en minder bekende latinos uit de streek te laten getuigen sluiten we aan bij het thema ‘Migratie heeft een jong gezicht’ van Casa del mundo dit jaar. Onze actie (omkleding van het boonmonument) is bovendien geïnspireerd op de zeer gesmaakte modeshow met traditionele klederdracht op Casa del Mundo.“

RITMO LATINO valt in het weekend van de 11.11.11-actie. “Hiervoor is bewust gekozen.” , reageert José Gavilán. “Zo geven we die actie een stuk bijkomende visibiliteit in de regio. Het 11.11.11-weekend vraagt immers een groot actief engagement van de medewerkers die rondgaan, maar is buiten de financiële steun (in een gesloten omslag) die aan het groot publiek wordt gevraagd voor ‘Jan met de pet’ een ‘passieve’ activiteit die bovendien weinig tijd van zijn weekend inneemt (max 10 minuutjes). Door onze activiteit vragen wij de mensen naar buiten te komen om hun solidariteit met het Zuiden te outen en kunnen wij hen nog eens een inhoudelijke boodschap overbrengen.”, besluit José Gavilán.

Het programma van Ritmo Latino is als volgt:

17u Deuren open

17u 50 Getuigenis: Roel Kreijns over Educationwalk

18u Vuile Mong en zijn vieze gasten

19u Getuigenissen: Eddy Van Lancker (federaal Secretaris van het ABVV), John De Decker (secretaris van de
bediendebond van het ACV) en Anja Vermandere (Oxfam-Wereldwinkels Aalst)

19u30 Zumba met Lia Lopes

20u Getuigenissen: Adriana Barcenas (Nicaragua), Tiano Fernandez (Chili), Vivian Ortiz (Guatemala), Leonardo
Lizarraga (Mexico) en Ednalva Silva (Brazilië)

20u30 Maria Antonia Sabater Cuarteto (Cubaanse muziekgroep)

22u Dj Puma (Salsa, Merengue, Bachata, Cumbia)

Tijdens de dag zal er doorlopende kinderanimatie zijn en is er mogelijkheid tot eten. De toegang is gratis.

Datum en plaats:
Zaterdag 10 november 2012 van 17 uur tot 01 uur
Ontmoetingshuis De Brug (Hertshage 11-19) in Aalst

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here