VS: Waarom heet de orkaan SANDY?

Aalst (redactie/mas) Heeft u zich ook al eens afgevraagd vanwaar de namen  komen die men aan een orkaan geeft? Meestal voornamen van vrouwen of mannen. De redactie van Belg.be ging op zoek…

“Henri heeft een spoor van vernieling getrokken door het zuiden van Florida en bedreigt nu Miami.” Eigenlijk is dat een hele rare zin. Toch kijkt niemand ervan op dat een orkaan een jongens- of meisjesnaam heeft. Daar zijn we inmiddels wel aan gewend. Het is een handig systeem. Door de stormen een naam te geven, weet iedereen precies over welke orkaan je het hebt. Toch krijgen orkanen nog niet zo lang een eigen naam.

We kunnen steeds beter orkanen voorspellen en volgen. Een aantal weerstations is voortdurend bezig om te kijken of er ergens een orkaan ontstaat. Zodra de eerste tekenen zich voordoen, gaat er al een waarschuwing uit. “Pas op, Isabel komt eraan!”

We zijn eraan gewend geraakt dat orkanen met een jongens- of meisjesnaam worden aangeduid. Die namen worden niet ter plekke verzonnen, maar komen uit vooraf opgestelde lijsten.

Vroegere namen

Vroeger noemden de mensen in het Caribisch gebied orkanen naar de heilige op wiens naamdag de orkaan woedde. Dat gebruik kennen we in Nederland ook uit de Middeleeuwen. Denk maar aan de Allerheiligenvloed of de St. Elizabethsvloed. Dergelijke namen hebben eigenlijk alleen maar historische waarde: ze worden gegeven als de ramp al is geschied. Metereologen hebben een tijdlang orkanen aangeduid met hun positie. “De orkaan op 75°W.L./20 °N.B. trekt westwaarts en neemt in kracht toe.” Dat systeem leidde echter tot verwarring. Als twee orkanen zich in hetzelfde gebied bevinden, dan kan men wel eens op de verkeerde waarschuwing reageren.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog begonnen Amerikaanse meteorologen daarom orkanen koosnaampjes te geven. Dat waren altijd vrouwennamen. In 1953 mislukte een officiële poging om voortaan orkanen aan te duiden met het fonetisch alfabet. Weersvoorspellers begonnen toen de koosnaampjes in hun radiouitzendingen te gebruiken. Daarmee werd de basis gelegd voor het huidige systeem.

Lijsten met namen

Zodra een weersstation merkt dat een tropische storm in de maak is, wordt aan die storm een naam gegeven. Slechts een aantal van deze stormen zal daadwerkelijk tot een orkaan uitgroeien. Zo’n naam wordt niet ter plekke verzonnen. De World Meteorological Organization heeft een aantal lijsten met namen opgesteld. Iedere regio heeft zijn eigen lijsten. Voor de Atlantische Oceaan en het noordoosten van de Stille Oceaan zijn zes alfabetische lijsten met namen gemaakt. De letters Q, U, X, Y en Z ontbreken daarin, omdat men er niet voldoende namen bij kon verzinnen.

Als in deze gebieden het orkaanseizoen aanbreekt, dan krijgt de eerste storm de naam met een A die voor dat jaar is vastgesteld. De tweede krijgt een naam met een B, enzovoort. Als na zes jaar alle lijsten gebruikt zijn, begint men weer van voren af aan. De namen van 1998 zijn dus hetzelfde als die van 2004. Overigens staan er tegenwoordig niet alleen maar vrouwennamen op de lijst. In 1978 besloot men dat dat discriminerend was. Als de eerste naam een vrouwennaam is, krijgt de tweede storm een mannennaam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here