Gent – Najaar in het teken van zichtbaar fietsen

Tijdens de novembermaand wordt traditioneel aandacht geschonken aan de zichtbaarheid in het verkeer – vooral van fietsers. Daarom organiseert de Politiezone Gent in de loop van november 2012 verschillende preventieve controleacties, gericht op het gebruik van de fietsverlichting. Als afsluiter van deze preventieve periode, vindt op donderdagavond 29 november 2012 een grootschalige preventieve controle plaats op het Sint-Pietersplein. Vanaf zaterdag 1 december 2012 gaat de repressieve fase van start.

We zijn trots dat er in Gent heel vaak gekozen wordt voor de fiets als transportmiddel, maar we moeten erop toezien dat dit altijd op een veilige manier gebeurt. Het wordt vroeger donker en het zijn vooral de schemerperiodes bij zonsopgang en -ondergang die vaak voor gevaarlijke verkeerssituaties zorgen. Hoewel het gebruik van fietsverlichting schijnbaar verbeterd is, blijft het toch nodig om de fietsers bij het begin van de winter attent te maken op het belang van zichtbaarheid in het verkeer.

Preventieve acties

Daarom organiseert de Politiezone Gent in de loop van de maand november op verschillende locaties in Gent preventieve fietscontroles. Op deze controleacties krijgen fietsers met een fiets die technisch niet in orde is, een pv van waarschuwing. Dit betekent dat ze hun fiets in orde moeten brengen en die nadien op een politiecommissariaat moeten gaan tonen.

De preventieve acties in november hebben vooral de bedoeling om fietsers te motiveren om hun fietsverlichting consequent te gebruiken én om defecte fietsverlichting zo snel mogelijk te laten herstellen. Via affiches en flyers wordt opgeroepen om goed zichtbaar op de fiets te rijden. Niet alleen het stadsbestuur en de Gentse politie hechten veel belang aan zichtbaarheid in het verkeer. Ook verkeers- en belangenorganisaties pleiten ervoor. Zo organiseert Drive Up Safety op maandag 5 en woensdag 14 november 2012 telkens in de Gentse stationsbuurten een sensibiliseringsactie – gericht op jongeren van 15 tot 20 jaar – rond de zichtbaarheid in het verkeer.

Slotactie

Op donderdagavond 29 november 2012 wordt er vanaf 18 uur een grootschalige preventieve controle georganiseerd als afsluitende actie. Die zal plaatsvinden op het Sint-Pietersplein. Hier zullen alle fietsers aan een controle worden onderworpen. Fietsers met een fiets die technisch in orde is, worden daar beloond met een fluorescerend gadget. Bij deze slotactie krijgt de Gentse politie ondersteuning van Drive Up Safety, Responsible Young Drivers en de Fietsersbond.

Repressieve acties

Vanaf zaterdag 1 december 2012 wordt gestart met repressieve acties op verschillende locaties en tijdstippen in Gent. Wie dan nog betrapt wordt op het rijden zonder fietsverlichting, zal een onmiddellijke inning van 50 euro voorgeschoteld krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here