Mijn Geld. Goed Geweten?

Met de campagne "Mijn Geld. Goed Geweten?" wil Netwerk Vlaanderen samen met partnerorganisaties de financiële wereld op haar verantwoordelijkheid wijzen. Banken werken immers met jouw geld. Ze investeren dat geld in allerhande bedrijven, ook in wapenproducenten of in bedrijven die de mensenrechten schenden. We willen dat banken open kaart spelen en bekend maken welke bedrijven ze financieren. En we willen dat ze hun investeringen in wapenproducenten en bedrijven betrokken bij ernstige mensenrechtenschendingen stopzetten.

Het rapport 'Investeert uw bank in Birma?' van Netwerk Vlaanderen, toont aan dat de vijf grootste financiële groepen in België (KBC, Dexia, Fortis, ING en AXA) massaal investeren in bedrijven die steun verlenen aan het militaire regime in Birma. De vijf bankgroepen bezitten meer dan 2,5 miljard US Dollar aandelen in bedrijven die actief zijn in Birma in de sectoren olie- en gas, mijnbouw en houtwinning. Dit zijn, volgens de Birmese democraten die erin zijn geslaagd het land te ontvluchten, de sectoren die direct in handen zijn van de militaire junta.

De bank KBC heeft ondertussen al aangekondigd dat het één van deze bedrijven, het olieconcern Total, verwijdert uit haar 'duurzame' portefeuilles. De conclusie van de bank is dat "de link tussen het oliebedrijf en het Birmese regime zo manifest is dat Total zo snel mogelijk moet verwijderd worden uit de lijst van duurzame investeringen van KBC." Netwerk Vlaanderen, Réseau Financement Alternatif en Actions Birmanie zien de beslissing van de bank als een belangrijk signaal. Toch gaat het hier volgens de drie organisaties vooral om een symbolische daad, gezien het enkel de 'duurzame' fondsen aanbelangt. Ze dringen erop aan dat deze beslissing wordt doorgetrokken naar het volledige investeringsbeleid van KBC.

Link: www.netwerkvlaanderen.be.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here