VLD nekt Picanolwet met steun VB

De zogenaamde Picanolwet is vandaag op losse schroeven gezet door een gelegenheidscoalitie tussen VLD, MR en Vlaams Belang zegt Spirit. De bedoeling van de Picanolwet was tot meer transparantie te komen in de bedrijven. De vergoedingen van de topmanagers moeten volgens het voorstel openbaar gemaakt worden, om debacles als bij de Ieperse weefgetouwenbouwer in de toekomst te vermijden, en om de aandeelhouders te beschermen.

De VLD, die over dit onderwerp sterk verdeeld is, heeft een amendement ingediend om dit voorstel te vervangen door de laksere code-Lippens, die door het bedrijfsleven zelf is opgesteld. Dit amendement is vandaag in de commissie Handels- en Economisch Recht goedgekeurd. De VLD en MR zochten en kregen steun van het Vlaams Belang. SP.a, spirit en PS stemden tegen. De CD&V had nog maar eens geen mening en onthield zich, net als de CdH.

Door de goedkeuring van dit amendement wordt de Picanolwet niet alleen verzwakt, het wordt ook twijfelachtig of ze er überhaupt nog komt. Door de wijziging wordt de hele procedure op de lange baan geschoven. Nadat de wet in de Kamer wordt goedgekeurd, moet ze terug naar de Senaat. De kans bestaat dat de hele zaak het einde van die procedure niet haalt.

Commissievoorzitter Annemie Roppe: "We hebben geen enkele garantie dat de VLD voorstander is van meer transparantie. Door de verdeeldheid binnen die partij zal het vertragingsmanoeuvre uiteindelijk de stille dood van het wetsvoorstel betekenen, vrees ik. Dat is niet in het belang van de kleine en grote aandeelhouders van Belgische bedrijven."

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here