Duurdere dienstencheque voor gebruiker?

VLD-voorzitter Somers verzet zich tegen een mogelijke aanpassing van het systeem van dienstencheques in het nadeel van de individuele gebruiker. Somers: "De dienstencheque is een groot succes. Tegen het einde van het jaar verwacht men dat er 35.000 mensen door aan het werk zijn gegaan. Door dit succes riskeren de dienstencheques volgens sommigen onbetaalbaar te worden voor de federale begroting. Het systeem daarom nu, tijdens de federale begrotingscontrole, al inperken is voor de VLD echter uitgesloten.

De VLD zal niet aanvaarden dat men ofwel de kostprijs van een cheque voor de gebruiker gaat verhogen, ofwel de fiscale aftrekbaarheid ervan gaat verlagen."De VLD gaat wel akkoord met maatregelen die het oneigenlijke gebruik van het systeem, door bijvoorbeeld openbare besturen, tegengaan. Maar de individuele gebruiker moet buiten schot blijven."Via de dienstencheque hebben volgens de RVA al 25.000 mensen een job gevonden. Tegen het einde van dit jaar verwacht men zelfs 35.000 banen. Het succes is te verklaren door de lage kostprijs voor de gebruiker. Een cheque kost de particulier 6,7 euro per uur. Dat bedrag kan nog eens voor 30 procent worden afgetrokken van de personenbelasting. De netto-kostprijs voor de individuele gebruiker bedraagt dus slechts 4,69 euro per uur.

Een hogere prijs voor de gebruiker zou nefast kunnen zijn voor het systeem. Somers: "Het zou een zeer slechte zaak zijn om het succesvolle en prille systeem van dienstencheques nu voor de gebruiker duurder te maken. Vele duizenden, vooral hardwerkende Vlamingen hebben de dienstencheque recent ontdekt en maken er gebruik van. Dit levert tienduizenden witte jobs op. Als je nu de prijs zou verhogen, riskeer je dat vele gebruikers (opnieuw) hun toevlucht gaan zoeken tot de zwarte poetsvrouw, met alle nadelige gevolgen tot gevolg, zowel voor de overheid, als voor de betrokken poetsvrouw."

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here